Danas je 260 milijuna, odnosno svaki osmi kršćanin u svijetu progonjen zbog svoje vjere, stoji u izvještaju „World Watch List 2020“ koji je organizacija „Open Doors“ predstavila u srijedu 15. siječnja u talijanskom Zastupničkom domu.

Povećao se broj progonjenih kršćana

U spomenutom su izvještaju analizirani podaci iz razdoblja od 1. studenog 2018. do 31. listopada prošle godine, a odnose se na otprilike stotinu zemalja u svijetu s posebnim naglaskom na 73 zemlje u kojima su kršćani najviše progonjeni. U usporedbi s prethodnom godinom, broj kršćana koji su progonjeni na „visokoj“, „vrlo visokoj“ i „ekstremnoj“ razini, prema mjerilima spomenute organizacije povećao se za 15 milijuna.

Povećan pritisak na kršćanske zajednice

Smanjio se broj ubojstava, ali on obično varira iz godine u godinu, izjavio je Cristian Nani, ravnatelj talijanskog ogranka organizacije „Open Doors“ te istaknuo kako su, na temelju različitih parametara, kao što su diskriminacija, nasilje nad kršćanima, uskraćivanje zaposlenja, zdravstvene skrbi i liječenja, kao i zakoni protiv kršćana ili protiv obraćenja na kršćanstvo, primijetili da je u brojnim zemljama povećan pritisak na kršćanske zajednice. Napomenuo je također da u najmanje 73 zemlje u svijetu kršćani proživljavaju „visoku“ razinu progona.

Sjeverna Koreja na prvom mjestu

Gotovo je deset tisuća crkvi u svijetu zatvoreno ili napadnuto. Od 11 zemalja u kojima je progon kršćana na ekstremnoj razini, Sjeverna se Koreja već osamnaestu godinu zaredom nalazi na prvom mjestu. Prema podacima organizacije „Open Doors“, u radnim je logorima u toj zemlji zbog vjere zatočeno između 50 i 70 tisuća kršćana.

Na ljestvici zatim slijede države koje se godinama nalaze u ratu i koje imaju vrlo izraženu islamsku fundamentalističku komponentu, poput Afganistana, Somalije i Libije, dok u Pakistanu, koji se nalazi na petom mjestu, nakon puštanja na slobodu Asije Bibi i dalje ostaje na snazi zakon protiv blasfemije.

Kritično je stanje i u Latinskoj Americi, gdje je, primjerice u Kolumbiji i Meksiku ugrožen život svećenika i vjernika koji se suočavaju s problemom organiziranoga kriminala.

Teško stanje u Sahelu

Burkina Faso i Kamerun prvi su se put pak našle među 50 zemalja u kojima je najizraženiji progon kršćana, što upućuje na tešku situaciju na području Sahela gdje djeluje najmanje 27 džihadističkih skupina. Na sjeveru Burkine Faso gdje, kako je istaknuo Cristian Nani, postoji želja za uklanjanjem kršćanske prisutnosti, zatvoreno je više od 200 crkvi. Objasnio je pritom kako su kršćanske obitelji izložene prijetnjama smrću, uz prethodni trodnevni ultimatum da napuste to područje.

Sve manje kršćana na Bliskom Istoku

Na Bliskom Istoku progon kršćana traje godinama. U Iraku je prije 2003. bilo 1,5 milijuna kršćana, dok ih danas ima oko 200 tisuća. Povratak u Ninivsku dolinu otežan je zbog nesigurnosti. U Siriji koja je u ratu već devet godina, broj kršćana pao je s više od 2 milijuna na 744 tisuće.

Osim toga, u svijetu je zabilježeno više od osam tisuća slučajeva zlostavljanja žena, temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji. Ravnatelj talijanskoga ogranka organizacije „Open Doors“ komentirao je da je to samo vrh sante leda jer nisu u mogućnosti pratiti pojave povezane s time, kao što su primjerice prisilni brakovi.

IKA | Bitno.net