Njemački biskupi, p. Hans Langendörfer (u krugu)/Foto: Raimond Spekking/CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons); dbk.de

Kontroverzni “sinodalni put” Crkve u Njemačkoj, koji je doveo do stanovitih neslaganja s Vatikanom i papom Franjom, započeo je jučer, 30. siječnja, u Frankfurtu na Majni.

U petom po veličini njemačkom gradu na trodnevni sastanak (30. siječnja – 1. veljače) okupili su se biskupi, svećenici, ali i predstavnici laika kako bi diskutirali o četiri teme: učenje Crkve o seksualnom moralu, uloga žene u crkvenim službama, svećenički život i disciplina (celibat) te razdvajanje moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam).

Uoči početka “sinodalnog puta”, koji bi trebao trajati dvije godine, generalni tajnik Njemačke biskupske konferencije, isusovac p. Hans Langendörfer, pojasnio je u intervjuu za njemački General Anzeiger smisao i važnost tog procesa.

Referirajući se na zastrašujuće rezultate studije o zlostavljanjima, p. Langendörfer rekao je kako su jasno uvidjeli postojanje “velikog broja blokada” u Crkvi u Njemačkoj. Dodao je i kako su znanstvenici poručili da su krizi seksualnog zlostavljanja “pripomogle” spomenute blokade poput seksualnog morala, slike svećeništva i pitanja pristupa svećenstvu.

“Sva se ta pitanja sada nalaze u programu ‘sinodalnog puta'”, izjavio je u razgovoru objavljenom 27. siječnja.

Njemački isusovac poručio je kako o “ovim pitanjima ne mogu raspravljati samo svećenici i biskupi” jer ona “utječu na čitav Božji narod”.

“Stoga je Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op.a.) prirodan i blizak partner s kojim smo imali doista dobru suradnju tijekom pripremanja ‘sinodalnog puta.'”

Najavljeno sudjelovanje predstavnika ZdK-a u procesu jedan je od kamena spoticanja i problema koje je istaknula Sveta Stolica u svom prigovoru njemačkim biskupima.

Prema informacijama radi se o organizaciji čiji su članovi već javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

Dodajmo i kako je Svetoj Stolici zasmetao navod kako će skupština donositi “obvezujuće odluke”.

“Kako partikularna Crkva može donijeti obvezujuće odluke za pitanja koja se tiču čitave Crkve? Biskupska konferencija ne može dati pravnu valjanost odlukama, to je izvan njene nadležnosti”, napisao je u pravnoj procjeni nacrta statuta “sinodalnog puta” biskup Filippo Iannone, čelnik Papinskog vijeća za zakonske tekstove. Pravna procjena poslana je njemačkim biskupima početkom rujna u sklopu pisma kardinala Marca Ouelleta, prefekta Kongregacije za biskupe, u kojem je upozoreno da se tadašnji planovi za organiziranje sinode moraju prilagoditi uputama pape Franje te da se na njoj ne smiju donijeti zaključci suprotni crkvenom Nauku i disciplini.

“Obvezujuća priroda zaključaka je poseban cilj”, odgovorio je sada u intervjuu p. Hans Langendörfer, dodajući kako “ovaj skup može donijeti odluke koje će imati utjecaja na rimskoj razini: ne na razini koncila, već razini Svetog Oca i njegove kurije.”

“Smatramo kako nije prihvatljivo da se – sada i u budućnosti – o svim pitanjima odlučuje u Rimu bez sudjelovanja lokalnih crkvi”, prenose riječi njemačkog isuovca NCRegister i LifeSiteNews.

“Mislimo da se prijedlozi mogu i moraju dostaviti u Rim iz različitih regija svijeta.”

Upitan treba li Vatikan odgovoriti njihovim zahtjevima, p. Langendörfer izjavio je: “Ne smatramo da Rim mora implementirati ono što odlučimo u Njemačkoj. No svakako želimo navesti uvide i uvjerenja te očekujemo da ih Rim uzme u obzir.”

Tajnik njemačke biskupske konferencije – funkcija koju obavlja od 1996. – osvrnuo se i na pitanje ređenja žena, poručivši kako rasprava o svećenstvu za žene “nije zabranjena”.

Dodao je i kako “sinodalni put” uvijek mora proizaći “teološki i duhovno iz pastoralne situacije”.

“Ako to usporedite s iskustvima u biskupijama i zajednicama, postoji velik broj prilika za raspravu.”

Dodajmo kako je nekoliko njemačkih biskupa iznijelo svoje prigovore na “sinodalni put” i njegovo održavanje u ovom obliku, među njima kardinal Rainer Woelki te biskup Rudolph Voderholzer.

U priopćenju objavljenom 26. rujna, biskup Voderholzer istaknuo je kako smatra “da od početka sinodalnog procesa postoji neiskrenost”.

“Nije moguće zaključiti iz slučajeva seksualnog zlostavljanja da se obnova (Crkve) tiče pitanja svećeničkog celibata, zloupotrebe moći, žena u Crkvi i seksualnog morala, s obzirom na nedostatak znanstvenih istraživanja u drugim institucijama.”

Dodao je i kako, po njegovom mišljenju, postoji “manjak teološke hermeneutike i prihvaćanja principa katoličkih temelja vjere – koji se odnose na Sveto pismo, tradiciju, Nauk i koncile kao najsnažnije argumente – od strane svih uključenih”.

Njemački prelat dodao je tada kako će i dalje sudjelovati u sinodalnom putu kako “ne bi bio optužen za negiranje dijaloga na koji nas snažno potiče papa Franjo”, ali da “zadržava pravo” da ga napusti “nakon početnog iskustva”.

Tino Krvavica | Bitno.net