Kontroverzni “sinodalni put” Crkve u Njemačkoj nastavlja se nakon što su tamošnji biskupi u srijedu, 25. rujna, izglasali statut Sinodalne skupštine.

Biskupi su statut odobrili s 51 glasom za i 12 protiv, uz jednog suzdržanog, javlja Catholic News Agency. Isti medij, koji već mjesecima intenzivno prati zbivanja u njemačkoj Crkvi, javlja kako je glasanje uslijedilo nakon višesatne rasprave oko pojedinih amandmana. Razmatrane su brojne promjene statuta koje je sam Vatikan kritizirao kao “crkveno nevaljane“.

Prema informacijama u statut su unijete “manje promjene”, no cjeloviti tekst nije objavljen (CNA piše da bi dokument svjetlo dana mogao ugledati u srijedu). Finalna verzija tako navodno uključuje promijenjenu preambulu koja se direktno referira na evangelizacijski prioritet koji je istaknuo papa Franjo u posebnom pismu njemačkim biskupima, u lipnju ove godine. Mnogi analitičari i komentatori opisali su spomenuto pismo kao kritiku Svetog Oca najbogatijoj europskoj Crkvi.

CNA piše da u preambuli sada stoje posebne reference na “prvenstvo evangelizacije, Sensus ecclesiae (osjećaj Crkve) i razmatranje jedinstva s univerzalnom Crkvom”, ali kako teme za raspravu u sinodalnim radnim grupama i dalje uključuju osvrt na učenje Crkve o seksualnom moralu, ulozi žene u crkvenim službama, svećenički život i disciplinu (celibat) te razdvajanje moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam).

U utorak navečer biskup Regensburga Rudolph Voderholzer objavio je priopćenje u kojem kritizira kontroverzne dijelove “sinodalnog puta”.

Biskup Voderholzer jedan je od onih prelata koji su u kolovozu podržali alternativni sinodalni put nadbiskupa Kölna, kardinala Reinera Woelkija, koji je predložio plan u duhu Papinih sugestija. Biskupi su taj plan tada odbili s 21 glasom protiv i samo 3 za.

“Glasao sam protiv statuta”, istaknuo je biskup, dodavši kako smatra da “tematska orijentacija” sinode “ne dotiče realnost krize vjere u našoj zemlji.”

Njemački prelat dodao je kako postoji “barem manjina biskupa koja je zabrinuta da pravi problemi ne mogu biti dotaknuti” odobrenim planovima. Spomenuo je i kako unatoč referiranju na evangelizacijsku poruku u preambuli statuta neće biti sinodalnog foruma o evangelizaciji.

“Također smatram – što sam uvijek i govorio – da od početka sinodalnog procesa postoji neiskrenost. Nije moguće zaključiti iz slučajeva seksualnog zlostavljanja da se obnova (Crkve) tiče pitanja svećeničkog celibata, zloupotrebe moći, žena u Crkvi i seksualnog morala, s obzirom na nedostatak znanstvenih istraživanja u drugim institucijama.”

Biskup Voderholzer ipak ističe kako će i dalje sudjelovati u sinodalnom putu kako “ne bi bio optužen za negiranje dijaloga na koji nas snažno potiče papa Franjo”. No, poručio je da “nema velika očekivanja” dodavši kako po njegovom mišljenju postoji “manjak teološke hermeneutike i prihvaćanja principa katoličkih temelja vjere – koji se odnose na Sveto pismo, tradiciju, Nauk i koncile kao najsnažnije argumente – od strane svih uključenih”.

Njemački prelat u zaključku je rekao kako je kao biskup i teolog položio zakletvu da će naviještati i braniti katoličku vjeru, ali da je to obećanje sada “pred ozbiljnim izazovom”.

“Što se tiče sinodalnog puta zadržavam pravo, ako bude potrebno, da ga napustim nakon početnog iskustva.”

“Nadam se i molim da će sinodalni put, bez obzira na moje vjerovanje da ide krivim smjerom, pomoći donijeti istinsku obnovu Crkve.”

Podsjećamo, Vatikan je početkom rujna u pismu istaknuo svoje kritike na planove njemačkih biskupa. Pritom su posebno naveli pitanje suradnje s predstavnicima najveće laičke organizacije u zemlji, Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZdK) koji bi uz biskupe trebali sudjelovati u radu Sinodalne skupštine. Prema informacijama radi se o organizaciji čiji su članovi već javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena. Svetoj Stolici zasmetao je i navod kako će Skupština donositi “obvezujuće odluke”.

“Kako partikularna Crkva može donijeti obvezujuće odluke za pitanja koja se tiču čitave Crkve? Biskupska konferencija ne može dati pravnu valjanost odlukama, to je izvan njene nadležnosti”, napisao je u pravnoj procjeni nacrta statuta biskup Filippo Iannone, čelnik Papinskog vijeća za zakonske tekstove.

Nedoumice oko “sinodalnog puta” potaknule su kardinala Reinharda Marxa, predsjednika Njemačke biskupske konferencije, da posjeti Vatikan gdje je prošlog tjedna razgovarao o kontroverznim točkama s papom Franjom i kardinalom Marcom Ouelletom, prefektom Kongregacije za biskupe i glavnim autorom pisma-kritike njemačkim biskupima.

Napomenimo i kako je njemačka teologinja i članica Međunarodnog teološkog povjerenstva dr. Marianne Schlosser objavila kako neće sudjelovati u sinodalnom putu. Kao razlog svojega povlačenja navela je „pretjeranu opsesiju ređenjem žena“, izrazivši također zabrinutost pristupom i metodologijom.

Tino Krvavica | Bitno.net