Dr. Schlosser, inače članica Teološkog povjerenstva Austrijske biskupske konferencije, te članica Povjerenstva za vjerska pitanja Njemačke biskupske konferencije, pozvana je na sudjelovanje na forumu „sinodalnog puta“ kao stručnjakinja za uloge i službe žene u Crkvi, a kao razlog svojega povlačenja navela je „pretjeranu opsesiju ređenjem žena“, te izrazila zabrinutost pristupom i metodologijom „sinodalnog puta“.

Naglasivši kako se nije mogla složiti s izvješćem pripremne skupine, dr. Schlosser je u razgovoru za KNA kazala kako „opsesija ređenjem žena“ nema ni teološkog, ni povijesnog, ni pastoralnog, a ni duhovnog opravdanja, te kako je rasprava o ovoj temi zaključena, a svi argumenti već dobro poznati. Budući da nije riječ o disciplinarnom pitanju, ređenje žena ne može biti predmet rasprave na sinodalnom putu u kojem sudjeluju zaređeni službenici i laici.

Njemačka teologinja i dobitnica Nagrade Ratzinger iz 2018. godine, izrazila je i zabrinutost zbog sve veće polarizacije u njemačkoj Crkvi, a njezino mišljenje dijeli i njemački kardinal Rainer Maria Woelki koji je izjavio kako „sinodalni put“ može ugroziti crkveno jedinstvo Njemačke s univerzalnom Crkvom, te dovesti do nastanka njemačke narodne Crkve.

Podsjećamo kako je u pismu poslanom 4. rujna  prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet obavijestio njemačke biskupe kako njihovi planovi za održavanje „obvezujuće” crkvene sinode „nisu crkveno valjani” te da se na njoj ne smiju donijeti zaključci suprotni crkvenom Nauku i disciplini. Reakcija iz Vatikana uslijedila je nakon što je Njemačka biskupska konferencija predvođena kardinalom Reinhardom Marxom, unatoč inicijativama pape Franje i manjeg dijela njemačkih biskupa, nastavila s provođenjem kontroverznog „sinodalnog puta“. Papa Franjo u lipnju je upozorio na pogrešno shvaćanje sinodalnosti, koje oslonjeno samo na vlastite snage, metode i inteligenciju ne može polučiti uspjeh, već „dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati“.

Unatoč svim upozorenjima, Njemačka biskupska konferencija odlučila je nastaviti zacrtanim „sinodalnim putem“, te odgovorila Vatikanu kako je rasprava o kontroverznim teološkim temama (svećenički celibat, crkveni nauk o spolnom moralu, klerikalna moć i uloga žena u crkvenim službama) usluga univerzalnoj Crkvi, te kako će njezini rezultati biti „ vodilja čitavoj Crkvi i drugim biskupskim konferencijama”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net