Crkvu u Njemačkoj potresa novi skandal, međutim čini se kako ovoga puta udarci dolaze sa sekularne strane.

Naime, mediji su njemačkog kardinala Reinharda Marxa optužili da je tijekom obnašanja službe biskupa u Trieru, jednog svećenika optuženog (ali ne i osuđenog) za seksualno zlostavljanje maloljetnika, ostavio na mjestu župnika u župi u kojoj se navodni zločin i dogodio, a čak mu je odobreno i vođenje djece na višednevni izlet.

Kako prenosi Catholic News Agency, Marx je 2006., kao tadašnji biskup Triera (službe koje je obnašao od 2001. – 2007.), obavješten kako je jedan svećenik njegove biskupije, poznat pod kodnim imenom “M”, pod istragom zbog navodnog seksualnog zlostavljanja 15-godišnjeg dječaka.

Unatoč tome Crkva u Njemačkoj nije zatražila nikakvu policijsku dokumentaciju o cijelom slučaju te je nakon razgovora sa spomenutim svećenikom, koji je optužbe odbacio, obustavila daljnju istragu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće u cijelom slučaju jest informacija koju je dao odvjetnik žrtve, a prema kojoj je “M” djelomično priznao zločin, izbjegavši pritom daljnji istražni proces jer je slučaj otišao u zastaru.

Prema daljnjim medijskim navodima, spomenuti svećenik nastavio je služiti u toj župi sve do 2015. godine, kada ga je Crkva skinula s dužnosti, pritom mu zabranivši kontakt s maloljetnicima i javno slavljenje mise. Uzrok takvoj odluci bila je nova istraga pokrenuta o spomenutom slučaju navodnog zlostavljanja (to je također treća po redu, nakon što su prethodne dvije, 2006. i 2013. godine, napuštene zbog manjka dokaza).

Premda sam kardinal nije progovorio o toj temi, glasnogovornik biskupije Trier, kao i onaj kardinala Marxa, potvrdili su kako je on bio upoznat s cijelim slučajem.

“Danas bi se takav slučaj rješavao na drugačiji način; Crkva bi provela vlastitu istragu” rekao je kardinalov glasnogovornik, naglasivši kako su “poučeni gorkim iskustvima”, njemački biskupi donijeli nove smjernice 2010. i 2103. za djelovanje u takvim slučajevima.

Crkvu u Njemačkoj već nekoliko godina potresaju skandali, najčešće vezani uz odnos prema Vatikanu i financije. Tako su nedavni statistički podaci pokazali kako se više od pola njemačkih svećenika ispovijeda jednom godišnje ili manje. Također broj katolika dosegao je rekordno nisku razinu s obzirom na broj stanovnika, kao i broj novih svećenika. Osim toga njemački biskupi odlučili su zadržati na radnom mjestu osobe koje žive u civilnom ili drugom braku te gay partnerstvu.

Također sam kardinal Marx, jedan od najpoznatijih pripadnika struje koja želi “liberalizirati” pristup Crkve prema osobama s homoseksualnim tendencijama te razvedenim i ponovno oženjenim katolicima, već je nekoliko puta dolazio u sukobe s određenim visokim predstavnicima Vatikana zbog želje za većom autonomijom Crkve u Njemačkoj oko odlučivanja u moralnim pitanjima. Dodajmo pritom i rasistički ispad urednika službene stranice Njemačke biskupske konferencije prema članovima Crkve u Africi, koji je za procvat katoličanstva na tom kontinentu “optužio” siromaštvo i neobrazovanje te možemo zaključiti kako njemačka Crkva doista prolazi kroz turbulentno razdoblje.

Dapače, moguće je kako se radi o najtežem razdoblju u povijesti Crkve u Njemačkoj te ostaje vidjeti hoće li ono na nju djelovati katarzično ili će ju dodatnu odvući od Rima u zatvorenost i možebitnu propast.

Tino Krvavica | Bitno.net