Kako prenosi Catholic News Agency, Marx je 2006., kao tadašnji biskup Triera, obavješten kako je jedan svećenik njegove biskupije, poznat pod kodnim imenom “M”, pod istragom zbog navodnog seksualnog zlostavljanja 15-godišnjeg dječaka.

kardinal Reinhard Marx zadržao župnika optuženog za seksualno zlostavljanje

Foto: KNA

Crkvu u Njemačkoj potresa novi skandal, međutim čini se kako ovoga puta udarci dolaze sa sekularne strane.

Naime, mediji su njemačkog kardinala Reinharda Marxa optužili da je tijekom obnašanja službe biskupa u Trieru, jednog svećenika optuženog (ali ne i osuđenog) za seksualno zlostavljanje maloljetnika, ostavio na mjestu župnika u župi u kojoj se navodni zločin i dogodio, a čak mu je odobreno i vođenje djece na višednevni izlet.

Kako prenosi Catholic News Agency, Marx je 2006., kao tadašnji biskup Triera (službe koje je obnašao od 2001. – 2007.), obavješten kako je jedan svećenik njegove biskupije, poznat pod kodnim imenom “M”, pod istragom zbog navodnog seksualnog zlostavljanja 15-godišnjeg dječaka.

Unatoč tome Crkva u Njemačkoj nije zatražila nikakvu policijsku dokumentaciju o cijelom slučaju te je nakon razgovora sa spomenutim svećenikom, koji je optužbe odbacio, obustavila daljnju istragu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće u cijelom slučaju jest informacija koju je dao odvjetnik žrtve, a prema kojoj je “M” djelomično priznao zločin, izbjegavši pritom daljnji istražni proces jer je slučaj otišao u zastaru.

Prema daljnjim medijskim navodima, spomenuti svećenik nastavio je služiti u toj župi sve do 2015. godine, kada ga je Crkva skinula s dužnosti, pritom mu zabranivši kontakt s maloljetnicima i javno slavljenje mise. Uzrok takvoj odluci bila je nova istraga pokrenuta o spomenutom slučaju navodnog zlostavljanja (to je također treća po redu, nakon što su prethodne dvije, 2006. i 2013. godine, napuštene zbog manjka dokaza).

Premda sam kardinal nije progovorio o toj temi, glasnogovornik biskupije Trier, kao i onaj kardinala Marxa, potvrdili su kako je on bio upoznat s cijelim slučajem.

“Danas bi se takav slučaj rješavao na drugačiji način; Crkva bi provela vlastitu istragu” rekao je kardinalov glasnogovornik, naglasivši kako su “poučeni gorkim iskustvima”, njemački biskupi donijeli nove smjernice 2010. i 2103. za djelovanje u takvim slučajevima.

Crkvu u Njemačkoj već nekoliko godina potresaju skandali, najčešće vezani uz odnos prema Vatikanu i financije. Tako su nedavni statistički podaci pokazali kako se više od pola njemačkih svećenika ispovijeda jednom godišnje ili manje. Također broj katolika dosegao je rekordno nisku razinu s obzirom na broj stanovnika, kao i broj novih svećenika. Osim toga njemački biskupi odlučili su zadržati na radnom mjestu osobe koje žive u civilnom ili drugom braku te gay partnerstvu.

Također sam kardinal Marx, jedan od najpoznatijih pripadnika struje koja želi “liberalizirati” pristup Crkve prema osobama s homoseksualnim tendencijama te razvedenim i ponovno oženjenim katolicima, već je nekoliko puta dolazio u sukobe s određenim visokim predstavnicima Vatikana zbog želje za većom autonomijom Crkve u Njemačkoj oko odlučivanja u moralnim pitanjima. Dodajmo pritom i rasistički ispad urednika službene stranice Njemačke biskupske konferencije prema članovima Crkve u Africi, koji je za procvat katoličanstva na tom kontinentu “optužio” siromaštvo i neobrazovanje te možemo zaključiti kako njemačka Crkva doista prolazi kroz turbulentno razdoblje.

Dapače, moguće je kako se radi o najtežem razdoblju u povijesti Crkve u Njemačkoj te ostaje vidjeti hoće li ono na nju djelovati katarzično ili će ju dodatnu odvući od Rima u zatvorenost i možebitnu propast.

Tino Krvavica | Bitno.net