Nadbiskup Georg Gaenswein, prefekt Papinskog doma Svetog Oca Franje i osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI., zadnjih je mjeseci postao jedan od najaktivnijih komentatora zbivanja u Vatikanu i to iz samog Vatikana gdje izbliza promatra život pape Franje.

Njegova donekle kontroverzna izjava o postojanju “dvojice papa” (od koje se kasnije ogradio) dala mu je, možda i neželjeni, veliki publicitet, dok ga je otvorenost u razgovoru učinila poželjnim sugovornikom među katoličkim, ali i sekularnim novinarima.

U svojem posljednjem intervjuu koji je dao za njemački Schwäbische Zeitung, nadbiskup Gaenswein ostao je vjeran svojoj iskrenosti, otvoreno progovorivši o temama koje trenutačno muče članove Crkve. Tako se u razgovoru dotiče pitanja kontroverznog njemačkog crkvenog poreza, teološke sličnosti između Benedikta XVI. i pape Franje te apostolske pobudnice Amoris Laetitia koja je digla dosta prašine u katoličkom svijetu.

Hrvatski tekst rađen je prema engleskom prijevodu intervjua na njemačkom, koji je objavio Catholic News Agency.

‘Novčana ekskomunikacija’

Nakon što je nedavno objavljena službena statistika Crkve u Njemačkoj, pokazalo se kako je odljev njemačkih katolika i dalje velik. Samo prošle godine njemačku Crkvu napustilo je više od 180 000 ljudi.

Mnogi tvrde kako je to upravo zbog crkvenog poreza koji u toj srednjoeuropskoj državi iznosi 8%-9% ukupnog poreza na dohodak ili 3%-4% mjesečne plaće.

Upravo zbog jačine njemačke ekonomije, unatoč konstatnom padu broja vjernika, njemačka Crkva prošle je godine samo od poreza dobila oko 6 milijardi eura. Međutim jedno od glavnih pitanja oko kojih se trenutačno vodi debata u Njemačkoj jest što učiniti  s osobama koje iz bilo kojeg razloga ne žele, ili ne mogu, plaćati taj porez.

Nadbiskup Gaenswein, osvrnuvši se na to pitanje, izjavio je kako se “doista radi o ozbiljnom problemu”.

“Kako Katolička Crkva u Njemačkoj reagira na nečiji odlazak? Automatski ga isključuje iz zajednice, drugim riječima, ekskomunicira ga! To je pretjerano i doista neshvatljivo. Možeš propitivati dogmu, to nikoga ne zabrinjava i nitko zbog toga nije izbačen. Zar je neplaćanje crkvenog poreza veći prijestup protiv vjere nego kršenje samih principa vjere?”, pita se nadbiskup, pritom govoreći kako mu se čini da trenutno stanje poručuje: “Dokle god se radi o pitanjima vjere, sve je dopušteno, ali kad novac uđe u jednadžbu, tad stvari postaju ozbiljne”.

Benedikt XVI. i Franjo – teološki (ne)prijatelji?

Odgovarajući na pitanje njemačkog novinara Hendrika Grotha, smatra li još uvijek kako su papa Franjo i Benedikt XVI. na istoj teološkoj liniji, Gaenswein odgovara: “I sam sebi često postavljam isto pitanje, ali prosuđujući na temelju svega što sam vidio i čuo, i dalje mi se čini kako je tome tako. Ako promatramo njihova temeljna teološka uvjerenja definitivno postoji kontinuitet između njih dvojice. Dakako, svjestan sam kako se s vremena na vrijeme može pojaviti neka sumnja u to, s obzirom na razlike u ponašanju i izražavanju (između njih)”.

Pritom je također izjavio kako se “jednostavno treba prihvatiti činjenica da je njegov (Franjin) način govora ponekad neprecizan, čak lakomislen”. Unatoč tome nadbiskup smatra kako Sveti Otac neće promijeniti svoj način izražavanja čak ako on ponekad dovodi i do “bizarnih interpretacija”.

Nadbiskup Gaenswein također se osvrnuo i na kontroverze oko apostolske pobudnice Amoris Laetitia rekavši da “ako Papa stvarno želi promijeniti neki aspekt doktrine, to mora učiniti jasno, kako bi to bilo obvezujuće”.

“Važni principi Učiteljstva ne mogu se mijenjati polurečenicama ili moguće dvosmislenim fusnotama. Izjave koje se mogu protumačiti na različite načine su riskantna stvar” zaključio je nadbiskup, poručivši time kako papa Franjo nije htio mijenjati doktrinu oko pričesti za rastavljene i ponovno oženjene katolike.

Tino Krvavica | Bitno.net