Crkva

Njemački su biskupi većinom glasova donijeli odluku o promjenama crkvenog pravilnika o radu kojima se rastavljenima i civilno vjenčanima, te osobama u istospolnim zajednicama omogućuje zadržavanje radnog mjesta u institucijama kojima upravlja Katolička Crkva.

Prema riječima glasnogovornika Njemačke biskupske konferencije, za promjene je glasovalo više od dvije trećine od ukupno 27 njemačkih biskupija, a sve kako bi se crkveni pravilnik prilagodio „različitim pravnim i društvenim promjenama“.

Zanimljivo, njemački su biskupi o ovoj temi raspravljali u studenom prošle godine, međutim glasovanje je odgođeno za travanj i to najvjerojatnije zbog odluke njemačkog Ustavnog suda proglašene istoga mjeseca, a kojom je Katoličkoj Crkvi zajamčeno ustavno pravo na uređivanje odnosa sa zaposlenicima u skladu s njezinim pravilima i moralnim naukom.

Podsjetimo, katolička bolnica u Düsseldorfu 2011. godine dala je otkaz upravitelju bolnice koji se rastavio i potom civilno vjenčao, a nakon što je radni sud savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalija presudio u korist liječnika, slučaj je završio na Ustavnom sudu. Ustavni je sud upravo u studenom prošle godine potvrdio da Katolička Crkva u skladu s pravilnikom iz 1993. godine ima pravo od svojih zaposlenika očekivati vjernost i poštivanje kodeksa za zaposlenike.

Iako su tada pozdravili odluku Ustavnog suda, nekoliko mjeseci kasnije njemački su biskupi odlučili promijeniti pravilnik koji je taj isti sud proglasio ustavnim.

Nadbiskup Freiburga im Breisgau u razgovoru za Morgenweb izjavio je kako su promjene učinjene u interesu očuvanja vjerodostojnosti Crkve u očima javnosti, međutim mnogi postavljaju pitanje na koji će način Crkva vjerodostojno provoditi pastoralnu skrb ili pozivati na ispovijed, ako istovremeno oni koji bi to trebali činiti žive u grijehu.

Jedan od argumenata za promjenu pravilnika bio je i navodno nepostojanje općeg crkvenog pravilnika koji bi obvezivao sve biskupije, međutim jasno je kako nijedan crkveni propis ne može biti protivan božanskom pravu, te je stoga ovakva argumentacija potpuno neprihvatljiva i više na tragu sve češće spominjane „decentralizacije“ koju zastupa kardinal Reinhard Marx. „Mi nismo podružnica Rima. Svaka je biskupska konferencija odgovorna za pastoralnu skrb u svojoj kulturi“, izjavio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije. Njegove je riječi tada oštro kritizirao kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere podsjetivši kako „biskupske konferencije imaju ovlasti nad nekim pitanjima, ali one nisu učiteljstvo pored Učiteljstva, bez Pape i bez zajedništva s ostalim biskupima.“

Čini se ipak kako je odgovor na pitanje o razlozima promjena pravilnika vrlo jednostavan – prihodi od crkvenog poreza. Većina kritičara smatra kako je Crkva u Njemačkoj pristala na kompromise sa svijetom kako bi sačuvala financijsku stabilnost i to unatoč činjenici da njezin godišnji prihod iznosi oko 6,71 milijardi američkih dolara (podatci za 2013. godinu, op.a.).

Dobro je prisjetiti se govora pape Benedikta XVI. iz 2011. godine u kojemu je svoje njemačke vjernike upozorio na opasnost Crkve koja se „udomaćuje u ovom svijetu, postaje samodostatna i prilagođava se standardima svijeta… Povijest je pokazala da kada Crkva postaje manje svjetovna, njezin misionarski rad postaje sve svjetliji. Crkva oslobođena materijalnih i političkih tereta i privilegija bolje i na istinski kršćanski način može se posvetiti čitavome svijetu, biti uistinu otvorena svijetu“.

Molimo za Crkvu u Njemačkoj da, prema riječima pape Benedikta XVI., manje brine o institucionalnoj organizaciji, privilegijama i materijalnim dobrima i dopusti da u njoj gori Krist kako bi Njegovo svjetlo potom mogla nositi svijetu.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net