Nakon Irske i Čilea, Južna Koreja nova je zemlja koja je liberalizirala pitanje pobačaja.

Pobačaj je u toj zemlji po zakonu iz 1953. smatran kaznenim djelom osim u slučajevima silovanja, incesta, životne opasnosti za majku ili teške urođene mane ploda.

Taj su zakon suci Ustavnog suda Južne Koreje jučer proglasili neustavnim, naloživši državnim vlastima da donesu novi zakon. Za dekriminalizaciju je glasalo 7 od 9 ustavnih sudaca.

Britanski Telegraph izvještava, citirajući južnokorejsku novinsku agenciju Yonhap, kako u presudi piše da trenutni zakon “ograničava prava trudne žene na slobodan izbor, što je protivno principu prema kojem ograničavanje osobnih prava treba biti svedeno na minimum”.

Isti sud je u drugačijem sastavu podržao zabranu pobačaja 2012. godine.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, inače katolik, imenovao je u svom mandatu šest novih ustavnih sudaca.

Prema prijašnjem zakonu žene koji bi počinile pobačaj mogle su se suočiti s godinom dana zatvora i kaznom od otprilike 10 000 kuna, dok su zdravstveni djelatnici za sudjelovanje u abortusu mogli biti osuđeni na 2 godine zatvora.

Mediji pišu kako se unatoč tome zakon rijetko provodio u praksi.

U prosincu 2017. tamošnje nevladine organizacije prikupile su 230.000 potpisa građana koji su tražili da se pobačaj dekriminalizira. Samo dva mjeseca kasnije Katolička Crkva, kojoj pripada oko 10% populacije, prikupila je više od milijun potpisa protiv legalizacije pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net