Nada koja se pojavila u srpnju ove godine, da abortus ipak neće biti legaliziran u Čileu, ugašena je ovog ponedjeljka nakon što je čileanski Ustavni sud potvrdio odluku parlamenta o legalizaciji abortusa u određenim slučajevima.

Kao što je jedan glas u Zastupničkom domu privremeno dao nadu tamošnjim ‘pro-life’ aktivistima, tako je jednim glasom ustavnih sudaca status nerođenog djeteta došao u nepovoljnu poziciju.

Podsjećamo, nakon što je Senat izglasao zakon o legalizaciji abortusa u pojedinim slučajevima, tamošnji Zastupnički dom nije skupio kvorum za njegovu potvrdu. Vijest je izazvala bojazan među čileanskim aktivistima za pobačaj da bi procedura izglasavanja konačne verzije zakona mogla biti gotova tek krajem kolovoza kada dolazi do promjena u Ustavnom sudu, kada bi predsjedništvo nad sudom trebao preuzeti konzervativni sudac Ivan Arostica. Strah progresivaca postao je nada konzervativaca.

Ipak, na novoj sjednici početkom kolovoza većina zastupnika, predvođena predsjednicom Michelle Bachellet, koja je legalizaciju pobačaja učinila jednom od glavnih točaka svoga programa, potvrdila je odluku Senata u omjeru 70-45.

Za zakon su glasali i neki kršćanski zastupnici.

Izglasavanje je omogućilo Ustavnom sudu da presudi o ustavnosti odluke prije promjene predsjednika suda koja se trebala dogoditi krajem kolovoza. Pobačaj je tako legaliziran sa 6 glasova “za” naspram 4 “protiv”.

Prema novom zakonu, abortus se može izvršiti u tri slučaja: kad trudnoća ugrožava život majke, kad fetus ima malformacije ili teške patologije te u slučaju trudnoće koja je posljedica silovanja.

Čile je godinama služio kao primjer ‘pro-life’ aktivistima diljem svijeta, osobito što je rušio mit o povećanju smrtnosti majki u slučajevima kada je abortus zabranjen ili ograničen na iznimne slučajeve.

U svijetu trenutačno samo pet zemalja u potpunosti zabranjuje pobačaj. To su Dominikanska Republika, Salvador, Nikaragva te Malta i Vatikan.

Tino Krvavica | Bitno.net