TUŽNE VIJESTI IZ IRSKE

Izlazne ankete pokazuju: Irski građani velikom većinom glasali za legalizaciju pobačaja

Irska i referendum o pobačaju: Protivnici ukidanja 8. amandmana nade su polagali u ruralni dio Irske no ankete pokazuju kako je i tamo podrška za njegovo ukidanja bila oko 60%.

irska referendum o pobačaju

Foto: Shutterstock.com

Građani Irske dvotrećinskom su većinom podržali ukidanje 8. amandmana tamošnjeg Ustava kojim je nerođenoj djeci priznato pravo na život.

Kako javlja Irish Times, 68% od četiri tisuće i petsto građana koji su anketirani pri izlasku s glasačkih mjesta glasalo je ‘za’ ukidanje amandmana, rezultat koji je dijametralno suprotan referendumu iz 1983. kojim je ovaj amandman implementiran i kada je 66% Iraca podržalo zabranu abortusa.

Iako službeni rezultati još uvijek nisu dostupni, podrška legalizaciji pobačaja ostvarena je u svim irskim pokrajinama, a najveću podršku dobila je u glavnom gradu Dublinu – čak 77%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivnici ukidanja 8. amandmana nade su polagali u ruralni dio Irske no ankete pokazuju kako je i tamo podrška za njegovo ukidanja bila oko 60%.

Jedina dobna skupina koja je glasala protiv opoziva su osobe iznad 65 godina (60% protiv) dok su glasači od 18 do 24 godine s čak 87% podržali legalizaciju abortusa.

Ministar zdravstva, Simon Harris istaknuo je kako vlada planira donijeti zakon kojim bi se abortus legalizirao na zahtjev do 12. tjedna trudnoće, a nakon toga u posebnim slučajevima.

Irska je 2015. na referendumu legalizirala istospolne brakove sa 62% glasova ‘za’.

Službeni rezultati bit će objavljeni danas popodne.

Tino Krvavica | Bitno.net


Objavljeno: 26. svibnja 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi