Katolička Crkva u Južnoj Koreji prikupila je više od milijun potpisa vjernika koji traže da se pobačaj u toj zemlji ne legalizira.

Peticija koja je pokrenuta u prosincu prošle godine uslijedila je nakon što je pod vodstvom grupe nevladinih organizacija prikupljeno 230.000 potpisa građana koji su tražili da se pobačaj dekriminalizira.

Po važećem zakonu, pobačaj je u Koreji moguće izvršiti samo u slučajevima silovanja, incesta, životne opasnosti za majku ili teške urođene mane ploda.

Tajnik Odbora za bioetiku Korejske katoličke biskupske konferencije, vlč. Remigius Lee Dong-ik, izjavio je kako je sudjelovanje u peticiji bilo dobrovoljno, te da je ona poslužila u svrhu širenja crkvenog nauka o ovome pitanju.

Kardinal Andrew Yeom Soo-jung, koji je u katedrali u Seoulu predslavio misu na kojoj su potpisi predstavljeni, rekao je kako „ovo pokazuje koliko je Crkva predana u svojoj misiji štićenja svih oblika života“, te da brzina kojom je toliko potpisa prikupljeno predstavlja poziv društvu da prepozna da je i fetus Božji odraz, građanin društva i ljudski život kojeg treba poštivati.

Prema podacima iz 2013. godine, 5,442.996 građana Južne Koreje su katolici, što čini oko 10% ukupne populacije, no, iako se ne čuje puno o tome, katoličanstvo u Južnoj Koreji uživa značajan ugled.

Predsjednik Moon Jae-in je deklarirani katolik, dok je udio katolika u Korejskom parlamentu 25%. Prema anketi koju je 2015. na uzorku od 1200 stanovnika proveo institut Jogye Order, katoličanstvo uživa najveće povjerenje od svih religija u Južnoj Koreji (38,9%), ispred budizma (32,8%).

Ivo Džeba | Bitno.net