Pojačava se sukob unutar njemačkog episkopata o smjeru u kojem ide „sinodalni put“, nedavno definiran kao metoda eklezijalne, a neki tvrde i teološke reforme u Katoličkoj crkvi u toj državi, pa pojedini kardinali iznova upozoravaju kako se Crkva u Njemačkoj opasno približila šizmi.

Naš portal je već pisao o nedavnoj odluci Njemačke biskupske konferencije (vidi OVDJE i OVDJE) da započne s obvezujućim sinodalnim procesom u kojem će se suočiti s pitanjima aktualiziranim krizom seksualnih zlostavljanja među svećenicima. Ta pitanja su svećenički celibat, crkveni nauk o spolnom moralu, klerikalna moć i uloga žena u crkvenim službama.

Nakon te odluke papa je Franjo njemačkim biskupima uputio pismo u kojem je upozorio kako je pogrešno shvaćanje sinodalnosti oslonjeno samo na vlastite snage, metode i inteligenciju – „unaprijed osuđeno na neuspjeh“ te „posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati“. Unatoč tome, biskupi su nastavili s ranije utvrđenom procedurom sinodalnog puta.

Jasno je kako je Papino pismo odražavalo zabrinutost da će se njemački biskupi svojim poimanjem „sinodalnog puta“, a moguće i njegovim rezultatima, koji bi mogli dovesti do promjena u Učiteljstvu po pitanju, primjerice, celibata ili odnosa prema homoseksualnosti, udaljiti od univerzalne Crkve.

Prema izvješćima medija, unutar episkopata se javlja otpor ovakvoj koncepciji koju zastupa kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga i predsjednik Njemačke biskupske konferencije. Predvodnik toga otpora jest nadbiskup Kölna kardinal Reiner Woelki.

Zapadni katolički mediji su sada objavili kako je upravo on pred Njemačkom biskupskom konferencijom predložio novi plan „sinodalnog puta“ koji bi u duhu Papinih sugestija „ublažio“ onaj koji zastupa kardinal Marx. O tom prijedlogu biskupi su glasali u kolovozu i odbili ga čak s 21 glasom protiv i samo 3 za.

To možda dosta govori o odnosu snaga u episkopatu na štetu Woelkija, ali on je i nakon toga nastavio kritizirati negativna stremljenja u episkopatu.

Prvo je dao razgovor za njemačke medije u kojima je izjavio kako „sinodalni put“ može ugroziti crkveno jedinstvo Njemačke s univerzalnom Crkvom te će iz toga nastati „njemačka narodna crkva“.

Sada je iznova ponovio svoju zabrinutost u homiliji u kojem je upozorio kako Crkva ne može biti analizirana iz sociološkog gledišta.

„Pozivaju se na nova dostignuća u području društvenih znanosti i humanistike i pripremaju se na raspravu o Učiteljstvu poput političara u parlamentu. Diskutiraju o pologu vjere da bi kasnije većinom usvojili tzv. reforme koje nisu ništa drugo nego prilagođavanje duhu svijeta“, rekao je kardinal Woelki.

Kardinal je upozorio kako polog ne može biti predmet nadglasavanja, jer Crkvu nisu utemeljlili ljudi nego Isus Krist te da je takav pristup izdaja sakramentalnosti Crkve. Spomenuo je i pitanje zaređenja žena te dodao kako je sv. Ivan Pavao II. o njemu progovorio ex cathdra i potvrdio kako bi žensko svećenstvo bilo u suprotnosti s Učiteljstvom i Tradicijom.

Pitanje zaređenja žena nije slučajno spomenuo.

Kardinal Marx je, naime, u nedavnom razgovoru za njemačke medije rekao kako za njega to „pitanje nije zatvoreno“ iako je i sam priznao kako ne vidi način na koji se deklaracija sv. Ivana Pavla II. iz  1994. može zaobići.

„Ali, rasprava o tome nije okončana. To sam rekao i papi Franji“, izjavio je kardinal Marx i time dodatno zabrinuo one koji tvrde kako predstojeći sinodalni put doista može dovesti do ozbiljnih sukoba unutar Crkve u Njemačkoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net