Njemački biskupi nastavljaju s utemeljenjem Sinodalne skupštine, kontroverznog novoga tijela u Katoličkoj Crkvi u toj državi koje bi trebalo razmatrati moguće obvezujuće promjene u nauku, a to čine unatoč svojedobnom upozorenju pape Franje da na svom sinodalnom putu njemačka Crkva „ne smije hoditi sama“.

Kako smo već izvijestili, nakon plenarnog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije u ožujku ove godine čelnik kardinal Reinhard Marx izvijestio je kako će biskupi pokrenuti „obvezujući sinodalni proces“ u kojem će se suočiti s tri pitanja koja su aktualizirana krizom seksualnih zlostavljanja među svećenicima. Ta tri pitanja su: svećenički celibat, crkveni nauk o spolnom moralu i klerikalna moć. U međuvremenu je tim temama dodana još jedna, a to je uloga žena u crkvenim službama.

Jedan od zaključaka zasjedanja bio je i utemeljenje Sinodalne skupštine – tijela koje bi trebalo nadzirati i usmjeravati taj proces i u kojemu bi osim biskupa trebali biti i predstavnici najveće laičke organizacije – Središnjeg vijeća njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken, ZdK).

Sada američka stranica Catholic News Agency iz pera jednog od svojih glavnih autora Eda Condona piše kako je Konferencija krenula s utemeljenjem toga tijela i već radi na njegovu statutu, čiji je nacrt došao u ruke novinara CNA. Istodobno, kako je bilo i ranije najavljeno, posebna tijela koja su formirana radi rješavanja zasebnih crkvenih pitanja koja su postavljena kao problem već su počela s radom i svoje bi zaključke trebale prezentirati ove jeseni, dakle u roku od mjesec-dva.

CNA prenosi izjave izvora iz Rimske kurije koji tvrde kako ništa od dosad skiciranog statusa Sinodalne skupštine nije došlo do Vatikana.

Istodobno, prenosi i kako je iz izjava dužnosnika ZdK-a jasno da oni novoutemeljenu skupštinu smatraju glavnim tijelom koje će odlučivati o crkvenim pitanjima u Njemačkoj.

U samome nacrtu statuta, prenosi CNA, stoji kako nadležnosti Skupštine neće „utjecati na ovlasti Biskupske konferencije i pojedinih biskupija, da u kontekstu svojih nadležnosti objavljuju normativne i obvezujuće dokumente“.

Sve ovo se događa unatoč nedavnoj poruci pape Franje njemačkim biskupima u kojima je komentirao njihovo inzistiranje na novom, “sinodalnom putu“.

Sveti je Otac tada upozorio da je pokušaj rješavanja problema „oslanjajući se samo na vlastite snage, metode i inteligenciju, unaprijed osuđen na neuspjeh te posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati“.

„Hod sinodskim putem prije svega zahtijeva hrabrost. Potreban je oprez kako se ne bi upalo u zamke poput uvjerenja da se najbolji odgovor nalazi u reorganizaciji s ciljem uređivanja i olakšavanja crkvenoga života, prilagođavajući ga suvremenom načinu razmišljanja ili logici neke skupine“, napisao je.

Jasno je kako je njegovo pismo odražavalo zabrinutost da će se njemački biskupi svojim poimanjem „sinodalnog puta“, a moguće i njegovim rezultatima, koji bi mogli dovesti do promjena u Učiteljstvu po pitanju, primjerice, celibata ili odnosa prema homoseksualnosti, udaljiti od univerzalne Crkve.

Sličnu zabrinutost izrazio je i prekjučer njemački kardinal Rainer Maria Woelki. On je izjavio kako „sinodalni put“ može čak ugroziti crkveno jedinstvo Njemačke s univerzalnom Crkvom te će iz toga nastati njemačka narodna Crkva.

„Puno mojih sugovornika je zabrinuto jer smo u Njemačkoj spremni promijeniti i polog vjere jer se to od nas glasno traži. Postoji bojazan da će to dovesti do podjele s Crkvom, ali i podjela u samoj Crkvi u Njemačkoj“, rekao je kardinal.

Goran Andrijanić | Bitno.net