Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx rekao je novinarima kako će Crkva u toj državi krenuti u, kako je opisao, „obvezujući sinodalni proces“ u kojem će se suočiti s tri pitanja koja su aktualizirana krizom seksualnih zlostavljanja među svećenicima. Ta tri pitanja su: svećenički celibat, crkveni nauk o spolnom moralu i klerikalna moć.

Ozbiljna debata po pitanjima celibata i uloge žena, kao i otvorenost za nove stvari, rekao je kardinal, moraju biti ohrabrivani.

Biskup je govorio na koncu plenarnog zasjedanja njemačkih biskupa okončanog u četvrtak i rekao kako su se biskupi složili da navedena tri pitanja moraju biti objektom sinodalnog procesa, „sinodalne progresije“, koja će potom okončati zaključcima koji će imati obvezujući karakter. Pri tome, nije naznačio kakovi bi ti zaključci mogli biti, ali njegovi naglasci prigodom govora o pitanju Učiteljstva i spolnog morala aludiraju kako je riječ o procesu koji bi trebao završiti određenom promjenom nauka.

Marx je rekao, naime, da nauk o spolnom moralu „mora uzeti u obzir novija značajna otkrića teoloških i humanističkih znanosti“. Rekao je i da „Crkva još nije dala odgovarajuću pažnju važnosti spolnosti za pojedinca“.

Govoreći o celibatu, kardinal je također nagovijestio moguće promjene. Njemački biskupi, rekao je on, „cijene celibat kao izričaj povezanosti s Bogom i ne žele samo odustati od njega“. Ali, sinodalni proces treba, nastavio je, „utvrditi do koje mjere celibat treba biti elementom svećeničkog svjedočanstva“.

Sinodalni proces treba pronaći i način za suzbijanjem klerikalne zloporabe moći, fenomena koji dovodi do gubitka vjere i povjerenja u crkvene institucije, rekao je kardinal.

“Crkva u Njemačkoj prolazi kroz prijelomna vremena. Vjera može rasti i produbljivati se samo ako se oslobodimo blokiranog razmišljanja i upustimo se u slobodne i otvorene debate kako bi krenuli novim putevima i zauzeli nove pozicije“, rekao je Marx.

Objavio je i osnivanje tri radne grupe koje će se pozabaviti spornim pitanjima, a potom u rujnu predati izvješće o svom radu i odgovarajuće zaključke pred biskupskom konferencijom.

Radnu grupu koja će proučavati moguće mjere za smanjenje klerikalizma predvodit će biskup Speyera Karl-Heinz Wiesemann, radnu grupu o spolnom moralu biskup Franz-Josef Bode iz Osnabrücka, a onu kojoj će u fokusu biti celibat biskup Felix Genn iz Münstera.

Sve radne grupe trebaju predati svoja izvješća do sredine rujna.

Goran Andrijanić | Bitno.net