Podizanje “zida razdvajanja” u dolini Cremisan, početkom ovoga mjeseca ušlo je u operativnu fazu.

Nakon što su točno prije godinu dana tamošnje salezijanske redovnice, zajedno s pučanstvom, zaustavile početak izgradnje, ekipe radnika sa strojevima za kopanje, dizalicama i bagerima, opet su na djelu kako bi podigli betonske ploče visoke osam metara, na području na kojemu su se nekada nalazile stoljetne masline.

U priopćenju objavljenom putem svojih službenih kanala, Latinski jeruzalemski patrijarhat ponovno je izrazio razočaranje i osudu te operacije koju vode izraelske snage. Izgradnja “zida razdvajanja” i nepravedna zapljena zemlje koja je pripadala kršćanskim obiteljima iz Beit Jale, nasilna je povreda mirovnoga procesa – istaknuto je u priopćenju.

U dokumentu se također podsjeća da je još 9. srpnja 2004. godine Međunarodni sud pravde u Haagu gradnju zida ocijenio nezakonitom, te zatražio njegovo rušenje, jednako kao i Glavna skupština Ujedinjenih naroda. A u travnju 2015. godine je i izraelski Vrhovni sud ustvrdio da zid nema nikakva opravdanja što se tiče sigurnosti Izraela.

Sam latinski jeruzalemski patrijarh, William Shomali, nedavno je izjavio kako u Izraelu postoji agresivna antikršćanska manjina, a u školama koje vode ultraortodoksne sljedbe djecu se uči mržnji prema kršćanima.

“Ovi ekstremisti smatraju kako trebamo napustiti Jeruzalem, jer nemamo nikakvih građanskih prava. Jeruzalem treba pripadati samo Židovima, smatraju oni. Ti ljudi nas mrze”, rekao je predstavnik latinskog jeruzalemskog patrijarhata, dodajući kako najviše te mržnje dolazi iz sjećanja na “progon Židova u prošlosti za koji je, kažu, odgovorna Crkva”.

Sam papa Franjo u nedavnom je intervjuu nakon povratka iz Meksika, ustvrdio kako ne treba razmišljati samo o “izgradnji zidova”, već i o “stvaranju mostova” među ljudima.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net