U Izraelu postoji agresivna antikršćanska manjina, a u školama koje vode ultraortodoksne sljedbe djecu se uči mržnji prema kršćanima, izjavio je pomoćni biskup latinskog patrijarhata u Jeruzalemu William Shomali.

Biskup je u razgovoru za mrežu talijanskih katoličkih radio postaja inBlu izjavio kako te škole imaju potpuno drugačiji program od onih državnih, te kako tamo učitelji “indoktriniraju” djecu.

“Pred izraelskom vladom je težak zadatak promjene programa tih vjerskih škola u kojima se djecu učiti mrziti kršćane”, rekao je biskup, pojasnivši kako je riječ o “ultraortodoksnoj židovskoj desnici” koja agresivno istupa protiv kršćana i muslimana. Ti istupi dosad su bili ograničeni na ispisivanje antikršćanskih grafita i uvreda protiv Isusa na kršćanskim svetištima, ali u posljednje vrijeme zabilježene su i devastacije crkvi, poput paljenja crkve Umnažanja kruha kraj Galilejskog jezera. Taj čin su osudili sve vjerske vođe, među njima i glavni rabini Izraela.

“Ovi ekstremisti smatraju kako trebamo napustiti Jeruzalem, jer nemamo nikakvih građanskih prava. Jeruzalem treba pripadati samo Židovima, smatraju oni. Ti ljudi nas mrze”, rekao je predstavnik latinskog jeruzalemskog patrijarhata, dodajući kako najviše te mržnje dolazi iz sjećanja na “progon Židova u prošlosti za koji je, kažu, odgovorna Crkva”.

“Tim ljudima treba objasniti kako postoji i drugačija vizija prošlosti”, rekao je biskup.

G. An. | Bitno.net