Slučaj Maciel i hrabrost Benedikta XVI. u čišćenju Crkve

Biskup koji samo premješta svećenika u drugu župu kad se otkrije slučaj pedofilije je nesavjestan i najbolja stvar koju može učiniti je podnijeti svoje odreknuće – naglasio je Sveti Otac, komentirajući slučaj Marciala Maciela – utemeljitelja Kristovih legionara za kojeg se otkrilo da je počinio više spolnih zločina.

Papa je istaknuo zasluge tadašnjeg pročelnika Zbora za nauk vjere, kardinala Ratzingera, u rješavanju tog slučaja. „On zaslužuje aplauz“ – rekao je, što su prisutni i podržali pljeskom. Također je podsjetio na njegove riječi nakon smrti Ivana Pavla II. o „potrebi da se u Crkvi pročiste prljavštine“. On je bio „hrabar i pomogao je mnogima“ otvoriti vrata u borbi protiv takvih slučajeva.

Rad na tome ide naprijed – nastavio je papa Franjo – objašnjavajući da je odlučio imenovati trećeg tajnika u Zboru za nauk vjere koji će se baviti samo slučajevima te vrste. Na koncu je zahvalio Bogu što je „skinut poklopac s lonca“, a s tim treba i nastaviti. Rekao je da su slučajevi svećeničkoga zlostavljanja „monstruoznosti, zato što je svećenik posvećen da vodi dijete Bogu, a on ga ‘pojede’ u đavolskoj žrtvi. Uništi ga“.

Tko gradi samo zidove nije kršćanin

Kako Papa komentira to što ga je jedan od kandidata za američkog predsjednika – Donald Trump – nazvao „političkim čovjekom“ zbog njegovih stajališta prema useljeništvu? Trump inače – kazao je novinar koji je postavio pitanje – zagovara deportaciju za milijune ilegalnih useljenika u SAD-u te bi izgradio zid kako bi spriječio njihov ulazak u zemlju. Sveti Otac je humoristično napomenuo da mu je drago što ga je Trump počastio političkim epitetom, jer je Aristotel čovjeka nazvao „političkom životinjom“. Stoga sam barem čovjek, zar ne? – našalio se Papa. Naglasio je međutim da „osoba koja misli samo na izgradnju zidova, a ne na stvaranje mostova, nije kršćanin“. Dodao je kako valja vidjeti li je Trump doista „tako rekao stvari“.

Susret s Kirilom i reakcije Ukrajinaca

Papa je kazao da će na skorom svepravoslavnom saboru na Kreti biti prisutan po poruci i da će ga pratiti svojim molitvama. Osvrnuo se i na reakcije ukrajinskih grkokatolika na zajedničku deklaraciju koju je potpisao s moskovskim patrijarhom Kirilom nakon susreta na Kubi. Izrazio je zabrinutost što se osjećaju „duboko razočarani i izdani“ dijelom izjave koji govori o stanju u Ukrajini i istočnim katolicima, doživljavajući ga kao „politički dokument koji podržava rusku politiku“.

Rekao je da razumije te strahove – koje je među ostalim izrazio i Ukrajinski grkokatolički primas, nadbiskup Sviatoslav Schevchuk. Napomenuo je da svatko ima pravo na svoje ideje o tome, pripomenuvši da izjave nadbiskupa Schevchuka treba shvatiti u kontekstu, budući da je on sam susret s moskovskim patrijarhom nazvao dobrim i izrazio nadu da će to voditi daljnjem dijalogu.

Papa Franjo je zajedničku izjavu koju je potpisao s Kirilom nazvao „diskutabilnim dokumentom“. Podsjetio je da je pozivao na molitvu za ukrajinski narod na Angelusima i općim audijencijama. K tome je rekao da se Ukrajina nalazi u stanju rata i patnje, ali da postoje „mnoge interpretacije“: „Povijesna činjenica jednoga rata… svatko ima svoju ideju: kakav je to rat? Tko ga je započeo? Kako se vodi? Kako se ne vodi?“

Konačno, Papa je istaknuo da je Crkva u Rimu uvijek govorila: „Tražite mir“. Također je poslala puno pomoći u Ukrajinu, inzistirajući uvijek na miru i pregovorima. „Moramo poštovati dogovor u Minsku“ – kazao je.

Istospolne unije i Italija

S obzirom na aktualnu raspravu u talijanskom parlamentu o istospolnim civilnim unijama i posvajanju djece, Papa je rekao da se on „ne miješa u talijansku politiku“ zato što je „Papa za sve i ne može se umetati u konkretnu, unutarnju politiku jedne zemlje: to nije Papina uloga. Ja mislim ono što misli Crkva“ – istaknuo je.

Katolički parlamentarac treba glasovati prema savjesti, ali ona mora biti i dobro formirana – naglasio je Papa. Rekao je da o homoseksualnim osobama ponavlja ono što stoji u Katekizmu Katoličke Crkve.

Pobačaj i kontracepcija

Po pitanju virusa Zika i rizika za deformaciju nerođene djece, zbog kojeg su neke vlade predložile pobačaj ili izbjegavanje trudnoće, Sveti je Otac snažno istaknuo: „Pobačaj nije ‘manje zlo’, nego je zločin. To znači izbaciti jednoga da bi se spasio drugi. To je ono što čini mafija, zar ne? To je zločin. To je apsolutno zlo“.

Napomenuo je da ne treba miješati „zlo izbjegavanja trudnoće s pobačajem“. Abortus „nije teološki problem: to je humani problem, medicinski problem. U najboljem slučaju, ubija se jednu osobu da bi se spasilo drugu.“ To je „zlo po sebi“. Kazao je da izbjegavanje trudnoće „nije apsolutno zlo“, podsjećajući kako je Pavao VI. časnim sestrama koje su služile u Africi u ratnim situacijama odobrio korištenje oralne kontracepcije zbog opasnosti od silovanja.

Premda je kontracepcija inače nemoralna zato što odvaja sjedinjujuću i prokreativnu dimenziju spolnoga čina, časne sestre su se uopće odupirale spolnom činu. Zato što je silovanje djelo nasilne agresije, a ne slobodno izabrani čin, oralna je kontracepcija bila dio legitimnog pokušaja samoobrane – to je bilo razmišljanje u temelju odluke pape Pavla VI.

U slučaju vjenčanih parova koji zbog ozbiljnih razloga žele odgoditi trudnoću, Crkva naučava da to mogu činiti prirodnim planiranjem obitelji – metodom regulacije poroda na temelju samopromatranja te primjena neplodnih razdoblja. Međutim – kako ističe Katekizam Katoličke Crkve – „u sebi je zao svaki čin koji ili u vidu bračnog čina ili u njegovu vršenju ili u razvoju njegovih prirodnih posljedica ima za svrhu ili je sredstvo da se onemogući rađanje novog života“. Kontracepcija „ne samo otklanja otvaranje životu, već i krivotvori unutarnju istinu bračne ljubavi“. Stoga, slučaj sestara u Africi nije primjenjiv na slobodni spolni čin među supružnicima.

K tome, Crkva naučava da nikada nije legitimno počiniti „manje od dva zla“. Temeljno načelo moralne teologije je da se čak ni mala zla nikada ne mogu opravdano učiniti – neovisno koliko bi dobra moglo iz njih proizaći. Međutim, dobra ili barem neutralna djela mogu imati dva učinka, jedan dobar, a drugi zao, a takva djela se mogu učiniti pod određenim uvjetima. Međutim, korištenje kontracepcije u kontekstu slobodnog bračnog čina – kako objašnjava Katekizam – nije takvo djelo, nego je „u sebi zao čin“.

Savjet Europi

S obzirom na dodjelu prestižne europske nagrade Karla Velikog koja će mu uskoro biti predana, Papa je ponovio svoju želju da Stari kontinent „ne bude ‘Europa-baka’, nego ‘Europa-majka’“ te je poželio „ponovno osnivanje Europske Unije“, spominjući imena europskih velikana poput Schumana i Adenauera. Europa – kazao je – „ima određenu snagu, kulturu i povijest koju ne treba odbaciti“. „Trebamo učiniti sve kako bi Europska unija bila snaga i nadahnuće da idemo naprijed“.

Pričest za rastavljene i civilno ponovno vjenčane

Papa je naglasio potrebu integracije „ranjenih obitelji“, dodajući međutim kako to ne znači pripustiti ih pričesti: „To bi bila rana i supružnicima, tom paru, zato što im to ne bi dalo da napreduju na putu integracije.“ Podsjetio je k tome na civilno vjenčani par koji je svjedočio prigodom susreta obitelji u Meksiku u Tuxtli. Rekli su da ne mogu primiti euharistijsku pričest, ali da je njihova pričest postala pohod bolnicama i druga djela ljubavi prema bližnjemu. „To je njihova integracija“ – ustvrdio je Papa. „Ako ima nešto više, Gospodin će im reći, ali to je put“.

Prijateljstvo Ivana Pavla II. i Anne Tymieniecke

Papa Franjo je na pitanje o korespondenciji pape Wojtiłe i filozofkinje Tymieniecke istaknuo da prijateljstvo sa ženom nije grijeh. „Čovjek koji ne zna kako imati dobar prijateljski odnos sa ženom“ – rekao je – „čovjek je kojemu nešto nedostaje“. Papa je također ljudsko biće i potrebne su mu i misli žena. K tome – napomenuo je – Papa ima srce koje može njegovati zdravo, sveto prijateljstvo sa ženom.

Želja pohoditi Kinu i susresti imama al Azhara

Na koncu, iznio je svoju želju da se susretne s velikim imamom al Azhara, da pohodi Kinu te je još jednom istaknuo veliko bogatstvo, povijest, radost i vjeru meksičkog naroda, koju promatra u svjetlu Guadalupe. U Gospinom je svetištu molio za mir, oprost, zdravi rast Crkve te za Meksikance – da imaju prave svećenike, svete redovnice i redovnike te istinske biskupe po volji Gospodnjoj. Druge stvari koje je pred Gospom molio su tajna zato što se radi o – kako je rekao – „stvarima koje sin kaže svojoj mami“.

RV | Bitno.net