U svijetu danas postoji cak 48 Betlehema, salezijanci prosvjeduju

Salezijanci na Bliskom istoku prosvjedovali su protiv odluke suda koja je uvažila izraelski prijedlog za gradnju zida koji bi razdvajao Betlehem, i to na ruti koja prolazi preko temelja salezijanskog samostana. Presuda od strane nadležne sudbene vlasti u Tel Avivu ignorira potporu koju je Red dao ugroženim obiteljima, navodi se u priopćenju uprave Salezijanskog reda. Salezijanci ujedno izražavaju solidarnost i potporu pogođenima obiteljima u borbi protiv gradnje zida.

Odluka o gradnji zida ugrožava, prema podacima jeruzalemskoga latinskog patrijarhata, poljoprivredne površine 58 kršćanskih obitelji u Beit Jale, u blizini Betlehema, te gospodarske i socijalne ustanove dvaju salezijanskih samostana, među ostalim i vinarije Cremisan. Plan gradnje predviđa da se samostan i školska zgrada Sestara don Bosca okruži s tri strane osam metara visokim betonski zidom i odvoji od velikog dijela svoga zemljišta.

Kršćani Beit Jale su u otvorenom pismu tijekom prošloga tjedna zatražili od pape Franje da se javno zauzme protiv gradnje zida. Izgradnja zida odvaja Betlehem i druga područja Jeruzalema i svetih mjesta, navodi se u pismu lokalnih uprava katoličkih, pravoslavnih i luteranskih zajednica. Katolički biskupi u Svetoj Zemlji ranije su osudili zid kao “ilegalan”. Uz to, zid bi mogao dovesti do povećanog iseljavanja kršćana iz Betlehema. (ika/bitno.net)