Belgijski državljanin i đakon Katoličke Crkve, Ivo Poppe, optužen je da je ilegalno eutanazirao pacijente bolnice u kojoj je radio.

Kako javljaju belgijski mediji, a prenosi BBC, vlasti mu na teret stavljaju deset ubojstava među kojima je eutanazija vlastite majke i nekoliko rođaka. No, dokazi pokazuju kako je mogućih žrtava bilo puno više, čak pedeset.

Iako je njegova majka navodno patila od depresije, liječnici su istaknuli kako nije zadovoljavala kriterije za eutanaziju.

Poppe je pacijente ubijao ubrizgavajući im zrak u krv (veća količina zraka u venama uzrokuje zračnu emboliju) dok je kao medicinski tehničar i pastoralni djelatnik radio u bolnici u gradu Menenu.

Ako mu se dokaže krivnja, bit će zabilježen kao jedan od najgorih serijskih ubojica u povijesti Belgije. Tamošnji mediji već su mu dali nadimak “đakon smrti”.

Optuženi, inače suprug i otac troje djece, uhićen je još 2014. nakon što je psihijatru priznao kako je “aktivno eutanazirao” desetak pacijenata.

Šezdesetjednogodišnji Poppe navodno je isprva djelomično priznao zločin izjavivši kako je žrtve eutanazirao iz samilosti. Kasnije je pak povukao priznanje.

Eutanazija je u Belgiji legalizirana 2002. godine, a dobna granica ukinuta je 2014. Tamošnja Crkva jedna je od vodećih snaga koja godinama kritizira spomenutu praksu ističući kako se neki pacijenti ubijaju bez pristanka.

Unatoč tome nedavno je izbio veliki skandal kada su psihijatrijske bolnice u vlasništvu katoličkog reda “Braće ljubavi” dopustile eutanaziju svojih pacijenata, oglušivši se pritom i na ultimatum pape Franje.

“Odlučno i jasno vjerujemo da je to u skladu s katoličkim naukom… Naša odluka dolazi iz kršćanskog načina razmišljanja koji uvijek uzima u obzir gibanja i evoluciju u društvu”, stajalo je u priopćenju organizacije koja upravlja bolnicama katoličkog reda.

Tino Krvavica | Bitno.net