Belgijska Braća ljubavi odbila su ultimatum Svete Stolice da do kraja kolovoza prestanu s nuđenjem eutanazije u psihijatrijskim bolnicama kojima upravljaju i pri tome još objavili kako vjeruju da je eutanazija psiholoških bolesnika koji nisu smrtno ugroženi “u skladu s katoličkim naukom”.

Organizacija koja upravlja bolnicama u vlasništvu istoimene kongregacije (utemeljene početkom 19. stoljeća u Gentu i koju ne treba brkati s kongregacijom sličnog imena i iste karizme Milosrdna braća koju je utemeljio sv. Ivan od Boga u XVI. stoljeću) objavila je priopćenje u kojem je objavila kako “nastavlja zastupati viziju eutanazije za osobe koje pate od mentalnih bolesti, čak i kada im ne prijeti smrt”.

“Odlučno i jasno vjerujemo da je to u skladu s katoličkim naukom… Naša odluka dolazi iz kršćanskog načina razmišljanja koji uvijek uzima u obzir gibanja i evoluciju u društvu”, stoji u priopćenju objavljenom na francuskom, flamanskom i engleskom.

“U našim bolnicama vrlo se pažljivo odnosimo prema zahtjevima za eutanaziju. Nepodnošljivu i beznadnu patnju pacijenta shvaćamo vrlo ozbiljno. S druge strane, želimo osigurati da je eutanazija napravljena samo kada nema mogućnosti razumnog i obećavajućeg tretmana pacijenta”, stoji u priopćenju belgijske Braće ljubavi.

Podsjetimo, nedavno je Sveta Stolica, uz osoban i izravan blagoslov pape Franje naložila Braći ljubavi da prestanu nuditi pacijentima u psihijatrijskim bolnicama u njihovu vlasništvu mogućnost eutanazije. Vatikan je od belgijskih redovnika koji su u odboru koji upravlja s 15 bolnica u kojima se liječi 5000 pacijenata traži da potpišu pismo svom generalu u Rimu u kojem će potvrditi odanost Učiteljstvu Crkve i njegovu zalaganju za apsolutno poštivanje i zaštitu ljudskog života od momenta začeća do naravne smrti.

Kao što vidimo, ultimatum su Belgijanci odbili. Ono što sada slijedi jest kazna. Nejasno je jesu li braća koja su u upravnom odboru bolnica odbila potpisati pismo odanosti nauku, ali ako jesu bit će kažnjena po odredbama kanonskog prava. Upravi bolnica prijeti pravna sankcija kao i moguće isključenje bolnica pod njihovim nadzorom iz Katoličke Crkve.

Kako piše The Catholic Herald, u upravnom odboru bolnica uglavnom sjede laici i malo je zavjetovanih članova kongregacije. Kolumnist toga portala Alexandar Lucie-Smith naglasio je kako je organizacija koja upravlja bolnicama očito izmakla nadzoru kongregacijske provincije u Belgiji, kao i poglavaru cijele kongregacije Reneu Stockmanu koji stoluje u Rimu i koji je oštro osudio postupke belgijske Braće ljubavi.

Belgijski političar i bivši predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy koji također sjedi u tom Odboru, otvoreno se suprotstavio nalogu iz Vatikana i Papi. Njegova reakcija dobar je primjer s čime se sada Sveta Stolica i kongregacija moraju suočiti – s ljudima u odboru bolnica koji nemaju i ne žele imati ništa zajedničko s katoličkim naukom i ne žele se njime voditi u upravljanju bolnicama.

Ono što sada slijedi jest pravna borba kojom će Katolička Crkva pokušati vratiti nadzor nad bolnicama i pravo da imenuje svoju upravu. Ili da osigura da te bolnice prestanu koristiti pridjev “katolički”.

Istodobno, bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati redovnici koji sjede u odboru bolnica i hoće li pristati potpisati pismo lojalnosti nauku svome poglavaru. Nejasno je, naime, kakvo stajalište o svemu ovome imaju ta braća jer od njih se nije moglo čuti nikakvo zasebno priopćenje.

Goran Andrijanić | Bitno.net