Belgija je prošli tjedan usmrtila teško bolesnu maloljetnu osobu čime je prvi put primijenjen zakon donesen u toj zemlji prije dvije godine koji ukida svaku dobnu granicu za eutanaziju.

Kako izvještavaju mediji, maloljetna osoba koja je eutanazirana živjela je Flandriji, ali nisu objavljeni nikakvi detalji o njoj, osim da je patila od smrtonosne bolesti koja je bila u “kritičnoj fazi”. Pojedini britanski mediji tvrde da je riječ o osobi u tinejdžerskim godinama, ali drugi mediji objavili su kako su dob i spol ostali nepoznati javnosti.

Sramotan zakon o legalnoj eutanaziji za koju ne postoji nikakva dobna granica donesen je 2014. unatoč prosvjedima stručnjaka i Katoličke Crkve, o čemu je pisao i naš portal. Prema njemu, svakoj maloljetnoj osobi koja to bude zatražila bit će odobreno usmrćivanje smrtonosnom injekcijom, uz uvjet pristanka roditelja te psihološko vještačenje kojim je potvrđeno da dijete razumije posljedice svoje odluke. To je jedini zakon u svijetu koji je legalizirao eutanaziju za sve dobne uzraste. U Nizozemskoj sličan zakon ograničava eutanaziju na osobe starije od 12 godina.

Sada je Wim Distelmans, čelnik državnog povjerenstva koje odlučuje o zahtjevima za eutanaziju, rekao kako postoji još nekoliko slučajeva u kojem su maloljetne osobe tražile “asistirano samoubojstvo”.

“Na sreću, nema ih puno, ali to ne znači da nemamo obvezu osigurati im pravo na dostojanstvenu smrt”, rekao je Distelmans koji je liječnik i sam je nekoliko puta pacijentima ubrizgao smrtonosne injekcije.

Broj eutanazija u Belgiji u stalnom je porastu. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je od 2003. do 2013. zabilježeno 8752 slučajeva eutanazije. Pri tome, 2003. je zabilježeno 235, a 2013. njih 1807.

Goran Andrijanić | Bitno.net