Tužna i šokantna vijest dolazi nam iz Belgije – nekoliko psihijatrijskih klinika koje vodi katolička kongregacija Braće ljubavi odlučile su kako će u svojim bolnicama dopuštati eutanaziju za psihički bolesne pacijente.

Takva odluka donesena je u upravnom odboru koji regulira rad ukupno 15 klinika koje djeluju u Belgiji i u kojima se liječi oko 5000 pacijenata. Eutanazija će biti dopuštena i u onim slučajevima kada pacijenti ne boluju od smrtnih bolesti.

Odluka je donesena protiv volje poglavara reda brata Renea Stockmana koji djeluje u Rimu i “kumovala” joj je činjenica kako u odboru većinu imaju laici, a ne redovnici. Međutim, Stockman je u razgovoru za portal Mercator.net naglasio kako “sekularizacija truje i kongregaciju u Belgiji”, iz čega se može zaključiti kako braća koja imaju odgovornost za funkcioniranje klinika nisu pružili dovoljan otpor ovoj odluci.

Stockman je izjavio i kako je odluka tragična te kako je njegov red bio jedan od posljednjih glasova u javnosti protiv eutanazije u Belgiji. U njihovim klinikama eutanazija nije bila obavljana, što će se sada promijeniti.

“Svi oni koji su protiv nas sada likuju i govore kako smo se predali i prešli u njihov tabor”, rekao je poglavar.

Brat je dodao kako je već obavijestio lokalne poglavare reda kako kao general ne može prihvatiti tu odluku. Informirao je i belgijske biskupe, te vatikansko Državno tajništvo o tome što se događa te očekuje i njihove istupe i akciju.

Upitan očekuje li da će zbog ovoga reagirati i papa Franjo, brat je odgovorio:

“Sve sam dao u ruke Svetoj Stolici i naravno u ruke Gospodina.”

Njegov red utemeljen je 1807. u belgijskom gradu Gentu. Djeluje u preko 30 zemalja na svijetu.

Goran Andrijanić | Bitno.net