Predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK) izjavio je jučer kako “ne postoji jednostavan odgovor” na pitanje blagoslova istospolnih zajednica, premda je samo nekoliko sati ranije Vatikan službeno odbacio tu praksu.

U priopćenju objavljenom na službenim stranicama DBK-a, limburški biskup Georg Bätzing komentirao je negativan odgovor Kongregacije za nauk vjere navevši kako on “odražava učenje Crkve izraženo u nekoliko rimskih dokumenata” te da taj “kut gledanja” treba pronaći svoje mjesto u raspravi u sklopu Sinodalnog puta.

Podsjećamo, kontroverzni Sinodalni put je višegodišnji proces u kojem sudjeluju njemački biskupi i laici, a na kojem su iz nekih smjerova već istaknute jasne tendencije za kritikom i promjenom nauka Crkve, osobito po pitanju spolnog morala i ređenja žena.

Tako je u lipnju prošle godine upravo Bätzing poručio da bi se u sinodalnim odlukama mogao naći crkveni blagoslov homoseksualnih parova. Biskup Limburga istaknuo je tada da “nemali broj njih pati jer njihove veze ne mogu dobiti puno Crkveno odobrenje” te da iščekuju pozitivan “signal” iz Crkve.

Nakon što do “pozitivnog signala” nije došlo, predsjednik DBK jučer je poručio: “U Njemačkoj te u drugim dijelovima univerzalne Crkve već neko vrijeme traju rasprave o načinu na koji se ovo crkveno učenje i doktrinarni razvoj općenito mogu promicati s održivim argumentima – na temelju fundamentalnih istina vjere i morala, progresivnog teološkog osvrta, ali i otvorenosti najnovijim rezultatima društvenih znanosti i životnim situacijama ljudi današnjice. Nema jednostavnih odgovora na pitanja ovakve vrste.”

“Sinodalni put”, dodao je limburški biskup, “stoga nastoji o temi uspješnih veza raspravljati na sveobuhvatan način koji također uzima u obzir nužnost i limite razvoja crkvenog učenja.”

Dodajmo da su pojedini njemački prelati reagirali pozitivno na odluku Kongregacije za nauk vjere, poput biskupa Rudolfa Voderholzera koji je pozdravio objavu dokumenta kojeg je odobrio papa Franjo.

Biskup Voderholzer inače pripada skupini njemačkih prelata koji su kritizirali određene dijelove Sinodalnog puta.