„Preispitajte i promijenite Crkvu: spolni identitet i spolni moral“, naslov je videa koji se nalazi na YouTube kanalu njemačke biskupije Essen.

U sklopu videa biskupijski zaposlenici i volonteri govore što ne valja s crkvenim pogledom na spolnost te što bi trebalo mijenjati.

“Gay sam, katolik, udan za svog supruga od 2004., a za Katoličku Crkvu radim od 1996. Mnogi me moji prijatelji pitaju: kako je to moguće? Iskreno, ponekad me razdire rad za instituciju koja odbacuje mene i moju seksualnost – naš brak”, kaže Rainer Teuber, zaposlenik Biskupije Essen.

“Crkva ljudima nanosi bol”, tvrdi Sabrina Kuhlmann, pastoralna savjetnica biskupije. “Svi oni koji nisu heteroseksualni; svi oni koji nisu vjenčani, ali žive zajedno; svi oni čiji su brakovi propali i koji žele pokušati ponovno, svi se oni ne uklapaju u crkvenu normu, bez obzira koliko vjerni bili.”

U videu se pojavljuje i Claudia Fockenberg, koja od Crkve očekuje ukidanje spolnog morala: “Kada gledam u budućnost, želim da se Crkva odmakne od pojma ‘spolni moral’ i prihvati seksualnost svakog pojedinca. To je osnovna potreba na koju imamo pravo. Želim to redefinirati, želim ići tim putem unutar Crkve.”

Na web stranici biskupije stoji kako je video dio grupnog rada u sklopu kojega je provedena teološka rasprava o uključivanju novih otkrića društvenih znanosti o pitanjima spolnog identiteta i spolne orijentacije. Cilj rada je „razviti novo razumijevanje spolnosti unutar Crkve“.

Na biskupijskoj je stranici u svrhu boljeg razumijevanja teme stavljena i poveznica na tekst profesora moralne teologija s Katoličkog teološkog fakulteta Johannes Gutenberg u Mainzu.

U tekstu naziva “Dopuštanje različitosti – katolički spolni nauk nakon završetka propisane jednoobraznosti” profesor Stephan Goertz ističe kako bi o pitanjima spolnog morala lokalne Crkve trebale moći „formulirati vlastite odgovore“.

Profesor Goerz između ostalog predlaže uklanjanje „stroge moralne osude“ homoseksualnog partnerstva kroz prešućivanje točke 2357 Katekizma u kojoj stoji kako homoseksualni spolni čini „ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni“.

Bavljenje temom preispitivanja crkvenog spolnog morala u Biskupiji Essen dio je tzv. Sinodalnog puta u sklopu kojeg Crkva u Njemačkoj raspravlja o temama svećeničkog celibata, crkvenog nauka o spolnom moralu, klerikalne moći i ulozi žena u crkvenim službama.

Sinodalni put je već izazvao više kontroverzi uključujući pismo prefekt Kongregacije za biskupe Marca Ouelleta, koji je upozorio kako odluke donesene na njemu ne mogu biti obvezujuće, kao i istupanje biskupa Dominikusa Schwaderlappa s jednog od foruma održanog u sklopu Sinodalnog puta jer, kako je rekao, nije mogao prihvatiti tezu da je spolnost ‘polivalentna’.