Kako se približavaju predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, američki katolici, barem oni vjerni nauku Crkve, suočavaju se s jednom od najvećih političkih dilema do sad.

I dok su katolici tradicionalno bili vezani uz Demokratsku stranku (dok demokrati nisu skrenuli u čistu društvenu ljevicu time izgubivši dobar dio tradicionalnih katoličkih glasova), ovogodišnji izbori mogli prvi put nametnuti novu dilemu koja se ne očituje u pitanju “za koga glasati”, već “glasovati ili ne”. Barem ako je suditi po posljednjim izjavama nekih katoličkih političara.

Premda su Hillary Clinton i Donald Trump javno izrazili svoja “kršćanska” uvjerenja, jedini “katolički” element u ovim izborima je Tim Kaine, kandidat Demokratske stranke za američkog potpredsjednika, poziciju koju trenutačno također obnaša jedan “katolik”, Joe Biden, poznat po vjenčanju gay para i podržavanju abortusa premda je “privatno protiv”.

Na istoj liniji nalazi se i spomenuti Tim Kaine, guverner savezne države Virginije, koji je također izjavio kako je “privatno protiv abortusa”, premda je od svoga ulaska u američki Senat 2010. učinio sve kao političar kako bi ubijanje nerođene djece bilo i dalje dostupno u SAD-u. Zbog njegova stava javno su ga opomenuli i američki biskupi.

Međutim ovoga puta Kaine je, kako prenosi AP, otišao korak dalje izjavivši na susretu s predstavnicima organizacije Human Rights Campaign kako bi Crkva jednog dana mogla promijeniti svoj stav o istospolnom braku, pozvavši se na preobrazbu koju je i sam doživio po tom pitanju.

“Vjerujem da će se (stav o istospolnom braku, op.a.) promijeniti jer me Crkva također uči o Stvoritelju koji, u prvom poglavlju Knjige Postanka, gleda cijeli svijet, uključujući čovječanstvo i zaključuje kako je ‘vrlo dobro'”, izjavio je Kaine pritom se pozvavši na riječi pape Franje: “Tko sam ja da sudim.”

“Želio bih dodati: Tko sam ja da se suprotstavljam Bogu zbog prekrasne raznovrsnosti ljudskih obitelji? Mislim da bi to trebali slaviti, a ne se suprotstavljati”, nadodao je.

Prilikom susreta Kaine je također istaknuo kako je i sam bio protiv gay brakova, promijenivši svoje mišljenje 2005. godine nakon susreta s aktivistima za obranu tradicionalnog braka. Prema njegovim riječima skupina aktivista, s kojima se susreo nakon što je Virginija progurala amandman o zaštiti braka kao zajednice muškarca i žene, izjavila je kako se nada da će spomenuti amandman natjerati ljude s homoseksualnim tendencijama da se isele iz države.

“Kad sam čuo zagovornike amandmana kako govore o svojoj motivaciji, postalo mi je jasnije gdje bih ja trebao stajati po tom pitanju”, zaključio je Kaine.

Nakon ovakvih izjava moguće najviše rangiranog “katoličkog” političara u SAD-u, ali i odabira Donalda Trumpa za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke (što je ponukalo Hugha Hefnera, osnivača Playboya, da proglasi “pobjedu seksualne revolucije“), čini se kako bi ovi, ali i budući izbori za tradicionalne katoličke glasače mogli postati noćna mora.

Tino Krvavica | Bitno.net