Nakon što je američki potpredsjednik Joe Biden, inače političar koji se deklarira kao katolik, “vjenčao” u svom domu dvojicu zaposlenika Bijele kuće te sliku toga prizora stavio na svoj Twitter profil, oglasili su se američki biskupi i komentirali kako je taj čin “protusvjedočanstvo”.

Biden je stavio na profil kako je “ponosan” što je “vjenčao Briana i Joea”.

“Jako sam sretan, to su dvojica momaka koji su dugo radili u Bijeloj kući, jako dobri momci”, napisao je potpredsjednik.

Kako su izvijestili mediji riječ je o Joeu Mahshiju i Brianu Mostelleru, zaposlenicima administracije predsjednika Baracka Obame. Oni su izrazili želju da ih “vjenča” potpredsjednik, na što je on zatražio privremene ovlasti od vlasti Kolumbijskog distrikta te to i učinio.

Deklarirani katolik koji često ističe važnost vjere za svoje političko djelovanje i koji “vjenčava” gay osobe – taj prizor nije ostao bez reakcije biskupa.

“Kada istaknuti katolički političar javno i dragovoljno vodi ceremonijal na kojem dvije osobe istog spola ozakonjuju svoju vezu, stvara se konfuzija glede katoličkog nauka o braku i moralnim obvezama katolika koje proizlaze iz njih. Ovo čemu svjedočimo je protusvjedok, umjesto vjernika koji je duboko ukorijenjen u istini”, piše u prioćenju koje su potpisali više američkih biskupa – nadbiskup Louisvillea Joseph Kurtz, biskup Buffala Richard Malone i nadbiskup Miamija Thomas Wenski.

Priopćenje, objavljeno na blogu Američke biskupske konferencije, ponavlja kako je Katolička Crkva i dalje angažirana u obrani dostojanstva braka kao zajednice muškarca i žene te da je i papa Franjo u više navrata istaknu važnost takvoga stajališta.

“Papa Franjo bio je vrlo jasan u afirmiranju istine i nauka Katoličke Crkve po kojem istospolni odnosi ne mogu biti ‘nikako slični, pa niti izdaleka analogni Božjem planu za obitelj i brak'”, stoji u prioćenju koje potom daje poveznicu na Papinu pobudnicu “Amoris Laetitia” iz koje je taj citat preuzet.

Nakon objave na Twitteru, pojedine katoličke organizacije uputile su pismo nadbiskupu Washingtona Donaldu Wuerlu i zatražile od njega da provjeri može li ovaj Bidenov čin rezultirati ekskomunikacijom za njega.

Kako je objasnio kanonski stručnjak Edward Peters, ovaj Bidenov potez ne spada u vrstu prijestupa koji mogu rezultirati ekskomunikacijom. Ali, uskraćivanje pričesti, nastavlja Peters, kao sredstvo opomene nekom tko ustrajava u teškom grijehu, u ovom bi slučaju moglo biti primjenjeno.

Hoće li se to dogoditi, teško je predvidjeti. Američki biskupi nisu se mogli složiti niti kada je u pitanju bila mogućnost pričešćivanja političara katolika koji glasaju za ili na neki drugi način podržavaju zakone koji promiču abortus.

Goran Andrijanić | Bitno.net