Zastupnički dom SAD-a donio je zakon o zabrani pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće, javljaju američki mediji.

Zakon je donesen na inicijativu republikanaca, a izglasan je s 237 glasova “za” i 189 “protiv”.

Ovo je već treći pokušaj (prva dva bila su 2013. i 2015.) kojima predstavnici Republikanske stranke žele zabraniti “kasne” pobačaje. Spomenuti prijedlozi, pak, nikada nisu dobili nužno odobrenje u Senatu.

Premda republikanci trenutno imaju većinu u oba doma parlamenta te njihov kandidat drži Bijelu kuću, postoji mogućnost da Senat ponovno odbije ovaj zakon.

John Cornyn, republikanski senator, tako je izjavio kako spomenuti zakon nije “skori prioritet” glasanja u gornjem domu Kongresa.

S druge strane, autori prijedloga zabrane nadu polažu u činjenicu kako je njihovu inicijativu podržao i sadašnji predsjednik Donald Trump.

Bijela kuća objavila je priopćenje još u ponedjeljak u kojem se izražava potpora zakonskoj inicijativi: “Ova administracija snažno podupire zakon H.R. 36 i pohvaljuje Zastupnički dom za upornost u osiguravanju temeljnih pro-life zaštita.”

Sjedinjene Američke Države imaju jedan od najpermisivnijih zakona o pobačaju u svijetu te se abortusi izvode čak i u trećem tromjesečju trudnoće, načelno u slučaju ugroze majčinog psihičkog ili fizičkog zdravlja.

Abortus na zahtjev dostupan je do 24. tjedna kada se uzima da je fetus sposoban za samostalan život van maternice.

Ovim zakonom ta bi se granica spustila na 20 tjedana, dok bi pobačaj i dalje bio legalan u kasnijim fazama, u slučaju opasnosti za život majke, silovanja ili incesta.

Prema kontroverznoj odluci Vrhovnog suda Roe v. Wade iz 1973., kojom je pobačaj legaliziran na teritoriju SAD-a, američke vlasti ne mogu zabraniti pobačaj u potpunosti. Zakon može promijeniti jedino nova odluka Vrhovnog suda.

Premda spomenuti zakonski prijedlog zapravo stavlja SAD u razinu s većinom ostalih zemalja zapadnog svijeta, njegovo izglasavanje podignulo je prašinu među aktivistima za pobačaj.

Planned Parenthood je tako objavio: “Ovaj opasni zakon, koji nije u doticaju sa stvarnošću, nije ništa drugo nego još jedan pokušaj da se ženama ograniči siguran i legalan pobačaj.”

OVDJE možete pogledati nevjerojatne fotografije razvoja djeteta od začeća do rođenja.

Tino Krvavica | Bitno.net