“Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat sa zadovoljstvom najavljuju kako će se, milošću Božjom, Njegova Svetost papa Franjo i Njegova Svetost Kiril, patrijarh Moskve i cijele Rusije susresti 12. veljače. Susret će se održati na Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na svom pohodu u Meksiko, a gdje će Patrijarh biti u službenom posjetu”, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Također, dodaje se kako dvojica poglavara u zračnoj luci u Havani imati osobni razgovor, te kako će susret završiti potpisivanjem zajedničke izjave. U priopćenju se podsjeća kako je “prvi povijesni susret” poglavara Katoličke Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve plod dugih priprema, te kako će predstavljati “važan korak u odnosima između dvaju Crkava”.

“Sveta Stolica i Moskovski patrijarhat nadaju se kako će on ujedno biti znak nade za sve ljude dobre volje i pozivaju sve kršćane na gorljivu molitvu za Božji blagoslov ovog susreta, kako bi urodio dobrim plodovima.” Komunistička Kuba tako će postati mjestom jednoga od najvažnijih ekumenskih događaja u posljednjih tisuću godina.

Dodajmo kako je ovakav susret bio velika želja dvojice predšasnika pape Franje, sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., no do njega nažalost nije došlo iz različitih unutarcrkvenih i političkih razloga. Oštru reakciju Ruske Pravoslavne Crkve izazvalo je ponovno uspostavljanje katoličke hijerarhije u Rusiji 2002. godine, što je dovelo do povlačenja ruske strane iz međucrkvenog dijaloga zbog navodnog vatikanskog “prozelitizma”. Posljednjih godina odnose dvaju Crkava otežala je i sutuacija u Ukrajni. Ovaj susret stoga nesumnjivo predstavlja veliki napredak u odnosima Katoličke i Ruske Pravoslavne Crkve

Bitno.net