Poljska je blizu moguće zabrane eugeničkog pobačaja, onog koji svake godine odnese najviše nerođenih života u toj zemlji gdje je abortus zabranjen osim u nekoliko strogih iznimki.

Nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja potpune zabrane pobačaja, poljska pro-life scena brzo se konsolidirala i izašla s novom građanskom zakonodavnom inicijativom.

“Zaustavimo abortus” ime je te zakonske inicijative koja bi se uskoro mogla naći pred zastupnicima poljskog parlamenta. Cilj građanskoga zakonskog projekta jest ukidanje propisa po kojemu je abortus dopušten u slučajevima kada postoji “velika mogućnost teške i nepovratne malformacije ploda i neizlječive bolesti koja prijeti njegovu životu”.

Upravo zbog te iznimke od zabrane abortusa (preostale dvije su silovanje i ugroženost života ili zdravlja majke) godišnje se napravi najveći broj pobačaja u Poljskoj.

Kaja Godek, voditeljica građanskog projekta “Zaustavimo abortus”, u nedavnom je razgovoru za poljske medije objasnila kako smatra da je konačno došlo vrijeme za promjenu zakona donesenog 1993.

“Društvo je sazrelo za takve promjene. Nadalje, sada je pravo vrijeme, jer ako budemo kasnili koji mjesec, onda bi posljednja faza naše inicijative pala u vrijeme predizborne kampanje, a tada bi bilo teško napraviti bilo kakve pozitivne promjene. I naposljetku, ovdje nije riječ o velikoj promjeni u zakonu, ali ona bi spasila velik broj djece. Jedan članak koji brišemo iz zakona smanjuje broj pobačaja za 95 posto”, rekla je Godek.

Njezina procjena nije nimalo pretjerana. Kako statistike pokazuju – od 1098 abortusa koji su napravljeni u poljskim bolnicama u 2016., čak 1042 njih napravljeno je zbog iznimke o kojoj je riječ.

U ovom trenutku projekt je u fazi prikupljanja potpisa. Da bi neki građanski projekt koji smjera prema promjeni postojećeg ili uvođenjem novoga zakona bio razmatran u poljskom parlamentu, potrebno je da prikupi 100.000 potpisa. U ovom trenutku inicijativa ima 200.000 potpisa, a ostalo je još tridesetak dana do konca njezina potpisivanja. Dakle, rasprava o njoj u parlamentu nije upitna, ali naravno nije svejedno s koliko će potpisa inicijativa ići pred zastupnike.

Ono što svakako ulijeva optimizam oko cijele inicijative jest da će očito imati potporu Prava i pravednosti (PiS), vladajuće konzervativne stranke u Poljskoj koja ima većinu u parlamentu.

Premijerka Beata Szydło tako je izrazila svoju potporu inicijativi. Isto je učinio i predsjednik Andrzej Duda, ali i Stanisław Karczewski, predsjednik donjeg doma parlamenta Sejma.

Kada su u pitanju svjetonazorska pitanja u PiS-u nema stranačke discipline u parlamentu, ali istupi političara jasno govore kako će zastupnici stranke sa snažnim katoličkim predznakom glasati za ukidanje eugeničkog pobačaja.

Politička konstelacija u ovom trenutku sigurno je takva da im takav potez više odgovara nego što je to bio slučaj prošle godine kada je PiS grubo prekinuo parlamentarnu proceduru oko inicijative o potpunoj zabrani pobačaja.

To, kao i dojam da je ova inicijativa pripremljena uz bolju koordinaciju pro-life udruga i s razrađenijom PR strategijom nego prošlogodišnja, govori da su i šanse za njezino usvajanje veće.

Na koncu, zanimljiv podatak o Kaji Godek, koja je glavna predstavnica inicijative u medijima. Pro-life aktivnostima započela se baviti kada je bila trudna i nosila svoga sina Wojteka koji je rođen s Downom.

Kaja Godek i njezin sin Wojtek snimljeni 2013. Foto: Jakub Szymczuk.

“Prva stvar koju mi je liječnik rekao kada je otkriveno u prenatalnim istraživanjima da Wojtek ima Down”, pričala mi je tijekom našeg susreta u Varšavi prije par godina, “jest da ‘to’ možemo riješiti abortusom. To me je šokiralo, da jedino što mi liječnik ima za reći u tom trenutku jest prijedlog da ubijem svoje dijete. Tada sam odlučila to promijeniti.”

Eugenički pobačaj u Poljskoj, naime, uključuje i ubijanje djece s Downom.

Želja Kaje Godek, čiji sin Wojtek danas ima 8 godina, da to promijeni, čini se, mogla bi biti uskoro ostvarena.

Molimo se za to.

Goran Andrijanić | Bitno.net