Predsjednik poljske konzervativne stranke Pravo i pravednost (PiS) Jarosław Kaczyński odbio je optužbe po kojima je njegova stranka izdala svoje katoličke korijene rušeći zakonski prijedlog o potpunoj zabrani pobačaja u nacionalnom parlamentu i najavio moguće promjene postojećeg zakona koje će zabraniti eugenički pobačaj.

“Ne isključujem mogućnost promjene zakona, ali ponavljam da to mora biti dobro i temeljito pripremljeno. I odbacujem mogućnost prihvaćanja takvih odredbi kakve su bile zastupljene u prijedlogu Ordo Iuris”, rekao je čelnik PiS-a, aludirajući na odredbe spomenutog zakona koje su predviđale kažnjavanje žena koje su napravile abortus. Te su odredbe kritizirali i poljski biskupi, a PiS je tvrdio kako su one razlog odbacivanja zakona.

Kaczyński je u prošlotjednom razgovoru za Poljsku novinsku agenciju (PAP) rekao kako je trenutačni izuzetak od zabrane pobačaja u Poljskoj koji se odnosi na slučajeve malformacije ploda upravo ono što PiS želi ukinuti.

“Nastojat ćemo da i u jako kompliciranim medicinskim slučajevima, kada je dijete osuđeno na smrt, žena rodi, kako bi to dijete moglo biti kršteno, pokopano, dobiti ime… Želimo da iza pomoći ženama i djeci u tim slučajevima stoji država. Razvijat ćemo institucije poput perinatalnih hospicija, trudit ćemo se da žena koja se nađe u takvoj situaciji dobije potpunu pomoć. Naravno, govorim o slučajevima kada trudnoća ne ugrožava život majke”, rekao je poljski političar i naglasio:

“U Poljskoj se trenutačno dogodi oko 1000 abortusa godišnje. Najveći broj njih povezan je sa slučajevima kada je kod nerođenog djeteta utvrđen Downov sindrom. To moramo promijeniti, kao i smanjiti broj abortusa u cjelini.”

Političar je dodao i kako njegova stranka planira učiniti sve kako bi smanjila broj pobačaja i to kroz poticajne državne mjere koje pomažu socijalno ugroženim obiteljima ili onima s djecom kojoj je utvrđena invalidnost.

Dva dana nakon razgovora za PAP, političar je dao još jedan intervju i u njemu ponovio odlučnost PiS-a da ukine eugenički pobačaj.

“Tu mora nastupiti promjena. Djeca s Downovim sindromom moraju imati pravo na život. Ne vidim nikakvog razloga zbog kojeg bi se država trebala složiti s njihovom eliminacijom”, rekao je.

U tom razgovoru Kaczyński je pojasnio kako smatra da država ne može prisiliti ženu da rodi kada je dijete začeto silovanjem, incestom ili u činu pedofilije.

“Tu nećemo zabraniti pobačaj, ali ćemo predložiti majkama da to dijete ipak rode, a potom ga daju na usvajanje. Ali, to bi trebao biti tek prijedlog, a ne obveza. Oduvijek sam bio za obranu života, ali pod određenim uvjetima: zdravlje, život i dostojanstvo majke moraju biti zaštićeni. Treba voditi računa i o maloljetnicama koje su silovane”, rekao je šef PiS-a.

Kaczyński je, tako, po prvi put jasno definirao pozicije na kojima stoji njegova stranka po pitanju zabrane abortusa. Ta su stajališta očito sklonija kompromisu nego što je to bio zakonski prijedlog Ordo Iurisa i sasvim su sigurno, osim etičkim načelima, određena i trenutačnom političkom situacijom u Poljskoj i mjestom PiS-a u njemu. Ali čak i takva su odlučnija i jasnija od onih koja trenutačno zastupaju “demokršćanski” političari u većem dijelu Europe.

Primjerice, ideja da bi netko od konzervativnih političara koji su trenutačno na pozicijama moći u Hrvatskoj mogao iznijeti ovakva stajališta o potrebi obrane nerođenog života prilično je nezamisliva.

Izjave poljskog političara u konzervativnim su medijima dočekane sa sumnjičavošću i rezervama. PiS, očito, tek treba dokazati kako je doista spreman mijenjati postojeći zakon o abortusu.

Svemu ovome dodajmo kako su se dan nakon njegovih izjava ispred rodne kuće čelnika PiS-a u varšavskoj četvrti Żoliborz okupile feminističke aktvistice kako bi ponovno prosvjedovale u zaštiti “prava na izbor”.

Goran Andrijanić | Bitno.net