Prošlotjedna situacija u Poljskoj sa zakonskim prijedlogom koji smjera prema potpunoj zabrani abortusa u toj državi izazvala je ponešto zabuna i dezinformacija u Hrvatskoj.

Ponovimo što smo već pisali: zakonski prijedlog iza kojeg stoji građanska inicijativa “Stop abortusu” prošao je prvo čitanje u Sejmu i poslan je na daljnju doradu u nekoliko parlamentarnih odbora. Pri tome, o njemu se glasovalo i to na prijedlog lijevo-liberalne stranke Nowoczesna (Suvremena) koja je tražila njegovo odbacivanje. Ono se očekivano, nije dogodilo i zaključeno je kako zakon mora ići u doradu, što je manje-više uobičajena procedura kada je riječ o zakonskim prijedlozima građana (koji moraju prikupiti najmanje 100.000 potpisa kako bi Sejm uopće o njihovu prijedlogu raspravljao).

Ova dobivena bitka pro-life zakona u ratu koji još uvijek traje u nekim je hrvatskim medijima prokomentirana kao definitivna pobjeda što, nažalost, nije istina. Dobro je što zakon nije odmah odbačen i što je poslan u parlamentarne odbore, ali to se očekivalo, posebice nakon što je vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS) već prigodom dolaska na vlast obećala kako će sve građanske zakonske inicijative pažljivo razmatrati. A ne ih odmah odbacivati kako je to činila prije njih vladajuća Građanska platforma (PO).

Zakon koji bi potpuno zabranio abortus, dakle, još nije realnost u Poljskoj. Dapače, kako sada stvari stoje, nažalost, teško da će i biti. A evo zašto.

Prošlogodišnja izborna pobjeda konzervativnog PiS-a izazvala je odobravanje u pro-life krugovima u Poljskoj. Tada je bilo rečeno kako će ona pomoći mijenjanju pojedinih zakona donesenih za vladavine PO-a, pro-bruxelleske stranke desnog centra koja je tijekom svoje vladavine počela ići “lijevo” i donositi takve zakone (primjerice, onaj o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je među najpermisivnijim u Europi). Činilo se kako će ta pobjeda stvoriti prostor i za promjene postojećeg zakona o abortusu donesenom 1993. Taj zakon zabranjuje abortus osim u tri iznimke: silovanja majke, malformacije ploda i ugroženosti zdravlja ili života majke. Pro-life pokret već dulje vrijeme pokušava promijeniti zakon i ukinuti abortus kao opciju u svim slučajevima – osim u slučaju izravne ugroženosti života majke kada je njoj prepušten izbor što želi učiniti (što je, napomenimo, u skladu s katoličkim etičkim naukom). U nekoliko zadnjih godina u Sejm je poslano nekoliko zakonskih prijedloga u tu svrhu. Svi su bili odmah odbijeni. Činilo se kako će dolazak PiS-a na vlast to promijeniti.

Sada, godinu i pol nakon dolaska vladavine Jarosława Kaczyńskog kontekst se ipak promijenio. PiS je od samih početaka pod velikim pritiskom oporbe koja u koordinaciji s inozemnim centrima moći pokušava ishoditi pad vlade koja vodi suverenu i samostalnu politiku neovisno od Bruxellesa. Moguća promjena zakona o abortusu, u to nema nikakve sumnje, bila bi nova bojišnica za tu stranku i to jako žestoka uzmemo li u obzir snagu raznih feminističkih lobija, a čini se kako ona za nju nije spremna.

Pokazala je to i činjenica da je Kaczyński već u fazi pripreme zakonskog prijedloga izjavio kako zastupnicima iz svoje stranke neće nametnuti glasačku disciplinu glede toga zakona, nego će svakome od njih prepustiti da glasaju prema svojoj savjesti. Imajući u vidu da je PiS tu disciplinu nametao u situacijama puno nevažnijih zakona, bila je to jasna poruka iz vrha stranke.

Pokazalo se, naime, ono čega su poljski analitičari bili i ranije svjesni. PiS jest stranka koja svoje djelovanje deklarativno temelji na konzervativno-katoličkim vrijednostima, ali ona okuplja razne pokrete i grupacije. Među kojima ima i onih koji jesu konzervativni, ali ne nužno s katoličkim predznakom. Kao i onih koji smatraju da je sadašnji zakon iz 1993. (koji neki precizno opisuju kao „kompromisni“) zadovoljavajuće rješenje za Poljsku. Uostalom, tako je mislio i pokojni Lech Kaczyński, brat blizanac Jaroslawa i poljski predsjednik poginuo u padu zrakoplova 2010. On se 2007. jasno izjasnio protiv mijenjanja zakona.

Jaroslaw Kaczyński tu, nema sumnje, mora ekvilibirirati između takve situacije u stranci, ali i sve jasnijih i odlučnijih zahtjeva pro-life pokreta iza kojeg stoji veliki dio poljskog naroda (umjesto potrebnih 100.000 potpisa, incijativa „Stop abortusu“ prikupila ih je čak 400.000).

Pojedini mediji u Poljskoj ovih dana nagađaju da bi takvu situaciju PiS mogao razriješiti svojevrsnim „zamrzavanjem“ zakonskog prijedloga u parlamentarnim odborima i odgađanjem glasanja o njemu. O tome je progovorio i poljski kršćanski političar Andrzej Dubiel u razgovoru za naš portal. Neki smatraju da bi to „zamrzavanje“ moglo potrajati sve do kraja mandata PiS-a.

Druga opcija jest da zakon doživi neke promjene, a naši sugovornici iz krugova poljskih katoličkih intelektualaca s kojima smo ovih dana razgovarali, smatraju kako je to realnija mogućnost.

Prema toj opciji, predložena zabrana eugeničkog pobačaja, dakle onog u slučaju malformacije ploda, bit će zadržana. To je dobra vijest jer veliki broj abortusa koji se trenutačno događaju u Poljskoj (u 2014. bilo ih je preko 900) dopušten je upravo zbog ove zakonske iznimke. Pri tome, nerođeni koji su ubijeni najčešće imaju Downov, Turnerov ili Edwardsov sindrom.

U PiS-u, međutim, ne postoji suglasnost oko zabrane abortusa djece začete u silovanju. Naši sugovornici tvrde kako bi ta stavka prijedloga mogla biti odbačena, iako je to teško predvidjeti sa sigurnošću.

Nadalje, žestoka rasprava u parlamentarnim odborima mogla bi uslijediti oko toga kako regulirati zabranu pobačaja u slučaju da trudnoća ugrožava zdravlje žene. Oko slučajeva kada trudnoća ugrožava život žene nema dvojbi, ali oko ovog prvog ima. Potrebno je precizno i jasno definirati što ugroženost zdravlja žene znači jer je i te nejasnoća bila, zasigurno, razlogom da je mnogo abortusa učinjeno u Poljskoj.

Ono što će se sigurno mijenjati, kažu naši sugovornici, jest odredba po kojoj bi država mogla kažnjavati žene koje učine pobačaj. Iako je institucija Ordo Iuris koja stoji iza pravnih formulacija zakonskog prijedloga u preliminarnoj javnoj raspravi ukazala na to kako je takva odredba neophodna radi pravne struktre prijedloga te kako prijedlog predviđa i okolnosti u kojima je žena oslobođena krivice, tu su formulaciju kritizirali i poljski biskupi.

Dakle, kao što vidimo – borba poljskog pro-life pokreta za ograničavanje pristupa abortusu nije niti blizu dobrog završetka. Ono što sada slijedi jest javna rasprava, kao i rasprave u parlamentarnim odborima koje neće proći bez nazočnosti feminističkih lobija. Ali, Bogu hvala, niti nazočnosti lobija koji su zakon predložili i koji su više nego spremni za raspravu o njemu.

Ako sve ovo što se događa u Poljskoj može imati neku pouku za nas u Hrvatskoj, onda je ona sljedeća: u borbi za život nerođenih ne treba se previše oslanjati niti računati na političke stranke, pa čak niti one koje imaju kršćanski predznak. Prava inicijativa treba doći iz nevladinog sektora. Dobro organiziranog, mudrog i odlučnog nevladinog sektora koji svojom aktivnošću mora politici nametnuti temu zabrane abortusa kao važnu, potrebnu i svrhovitu. To se ipak dogodilo u Poljskoj, gdje PiS ne može tek tako “preći” preko ovog prijedloga, a vidimo kako se počinje događati i u Hrvatskoj, sve intenzivnije (OVDJE, OVDJE). Iako naši „demokršćanski“ političari za to pitanje pokazuju još manji interes nego oni u Poljskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net