poljska odbacila zabranu abortusa

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS) izglasala je danas u poljskom parlamentu odbacivanje zakonskog prijedloga građanske inicijative “Stop abortusu” o potpunoj zabrani abortusa u toj zemlji i tako šokirala tamošnju javnost, kao i pro-life krugove.

Nakon što je jučer parlamentarni odbor za pravosuđe i ljudska prava sve iznenadio vraćanjem zakonskog prijedloga u zastupničku dvoranu i predložio odbacivanje, danas je parlamentarna većina, ostvarena zahvaljujući glasovima PiS-a, izglasala odbacivanje zakona.

Glasovanju je prethodila kratka rasprava u kojoj je Joanna Banasiak iz Ordo Iuris, pravne organizacije koja je osmislila zakonski prijedlog, ponovno raskrinkala manipulacije s njim i dokazala kako su kritike protiv njega potpuno neutemeljene (tvrdnje poput one da zakon sprječava prenatalnu medicinu ili da zabranjuje liječnicima štititi život majke kada je ugrožen zbog trudnoće). Banasiak je oglasila i kako Ordo Iuris izbacuje iz zakona odredbu o mogućem kažnjavanju žena koje su učinile abortus i koja je bila predmetom velikoga spora.

Njezina argumentacija nije pomogla. Uslijedilo je glasovanje i Sejm je odbacio zakon. 352 zastupnika glasali su za odbacivanje zakona, 52 protiv, a 15 ih je ostalo suzdržano. 32 zastupnika PiS glasali su protiv odbacivanja zakona.

Prije samoga glasovanja za govornicu se popeo čelnik PiS-a Jarosław Kaczyński i rekao kako je cijela situacija “nesporazum” te da se njegova stranka želi odnositi s najvećim poštovanjem prema svima koji su potpisali inicijativu za promjenu zakona.

“PiS jest i ostat će odlučan u obrani života. Napravit ćemo određene aktivnosti u tome smjeru, ali te će aktivnosti biti promišljene. Smatramo, međutim, kako bi ovaj projekt mogao stvoriti upravo suprotne učinke od onih koje njegovi pobornici žele”, rekao je Kaczyński.

Drama u svezi sa zakonskim prijedlogom započela je jučer na sjednici parlamentarnog odbora za pravosuđe i ljudska prava gdje se trebalo prvi put raspravljati o prijedlogu zakona građanske inicijative. Umjesto rasprave, na opće iznenađenje nazočnih novinara, uslijedilo je glasovanje o prijedlogu jednog od članova odbora iz PiS-a da se zakonski prijedlog u ovom obliku odbaci i vrati na glasanje zastupnicima. Uskoro je to i izglasano, pri čemu su za taj prijedlog glasali neki od PiS-ovih zastupnika koji su ovih dana bili najglasniji u obrani prijedloga.

“Stidim se političara koji su prevarili svoje birače”, rekao je jučer predstavnik građanske inicijative “Stop abortusu” Mariusz Dzierżawski na vijesti o događanjima u parlamentarnom odboru.

“Ne znam koga se PiS uplašio, možda su dobili neku direktivu iz Bruxellesa, od nekih važnih ljudi”, oštro je poručio Dzierżawski, aludirajući na raspravu koja je održana jučer u Europskom parlamentu i kojoj je tema bila njihova zakonska inicijativa, kao i prosvjede održane u ponedjeljak.

Predsjednik Ordo Iuris Jerzy Kwaśniewski poručio je kako inicijativa neće odustati od svojih težnji za potpunom obranom nerođenog života u Poljskoj i kako će ponovno prezentirati svoj projekt i pred ovim i pred budućim sazivima Sejma, ako to bude potrebno.

“Maske su pale. Pokazalo se kako je PiS-u do obrane nerođenih stalo samo deklarativno. I kako su odgovorni za ubijanje nerođene djece u poljskim bolnicama u jednakoj mjeri kao i njihovi prethodnici”, napisao je kolumnist katoličkog tjednika Gość Niedzielny Wojciech Teiser.

PIS-ov potez očito je sve iznenadio. Kako smo pisali, očekivalo se da će ta stranka ovaj zakonski prijedlog koji joj u ovom trenutku nimalo politički ne odgovara “zamrznuti” u parlamentarnim odborima, ili promijeniti neke njegove odredbe, ali ne ga u cijelosti odbaciti.

Sada se najavljuje kako će PiS uskoro izaći sa svojim prijedlogom zaoštravanja zabrane abortusa i kako bi on mogao sadržavati zabranu abortusa u slučajevima “malformacije ploda”, dakle eugenički pobačaj. Nadalje, premijerka Beata Szydło danas je u Sejmu najavila čitav niz mjera koje će za cilj imati smanjenje broja abortusa kroz pomaganje roditeljima djeci s posebnim potrebama i majkama koje su u teškoj socijalnoj situaciji.

Unatoč tim pomacima u odnosu na prethodno stanje – cijela ova situacija zasigurno će ostaviti gorak okus u ustima svim pro-life aktivistima diljem svijeta. Ali, ona nosi pouku o kojoj smo već pisali: u borbi za nerođene, pro-life scena se ne smije previše oslanjati na političke stranke, čak i one s kršćanskim predznakom. Prava inicijativa treba doći iz nevladinog sektora. Dobro organiziranog, mudrog i odlučnog nevladinog sektora koji svojom aktivnošću mora politici nametnuti temu zabrane abortusa kao važnu, potrebnu i svrhovitu.

Goran Andrijanić | Bitno.net