Andrzej Duda

Novoizabrani poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim u nedjelju, dan nakon pobjede posjetio je Svetište Majke Božje Częstochowske na Jasnoj Gori, čuveno svetište koje u duhovnoj, ali i političkoj povijesti Poljaka ima veliku ulogu.

Kako su izvijestili poljski mediji, Duda se zaustavio na Jasnoj Gori na putu prema rodnom Krakovu. U svetištu je sudjelovao na svetoj misi i molio se pred ikonom Majke Božje Częstochowske koja se u svetištu nalazi još od konca 14. stoljeća i koju i katolici i pravoslavni časte kao čudotovornu.

Iz tabora novoizabranog predsjednika poručeno je kako je posjet imao “privatni karakter”, a upravo dok je boravio u svetištu kojim upravljaju pavlini, dobio je informaciju o službenim rezultatima izbora po kojima je porazio dosadašnjeg predsjednika Bronisława Komorowskog.

“Želim služiti Poljacima, potpora ljudi koji su me izabrali obvezuje me na to. I zato sam ovdje”, rekao je Duda novinarima.

Katolički publicisti komentirali su s oduševljenjem Dudin dolazak u svetište i napisali kako je on dobar znak, jer novoizabrani predsjednik zna kako je nad njim i njegovom vlašću netko veći od njega – Bog.

“Predsjednik je također dobro svjestan tko je Kraljica Poljske i od koga treba tražiti pomoć kako bi digao naš narod iz krize”, napisao je Tomasz Terlikowski.

Podsjetimo, Katolička Crkva u Poljskoj njeguje kult Presvete Marije Kraljice Poljske, koji svoje izvorište ima u posveti Poljske Mariji koju je poljski kralj Jan Kazimierz napravio 1656. u katedrali u Lavovu.

Duda (42) bio je kandidat oporbene konzervativne stranke Pravo i pravednost (Prawo i sprawiedliwość- PiS) koju vodi Jarosław Kaczyński, brat nekadašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo 2010. u padu predsjedničkog zrakoplova u ruskom gradu Smolensku (zajedno s njim tada su poginuli i njegova supruga Maria, te najistaknutiji predstavnici poljskog političkog i vojnog vrha). PiS je stranka čiji je program blizak socijalnom i moralnom nauku Katoličke Crkve, a u striktno političkom smislu naslanja se na tradiciju poljske državotvornosti i borbe za suverenost.

Njezini osnivači braća Kaczyński bili su aktivni sudionici protukomunističkog pokreta Solidarnost, odnosno vođe, uvjetno rečeno, “katoličkog” krila te organizacije koja je okupila pojedince različitih svjetonazora u borbi protiv komunizma. Nakon svađe s čelnikom pokreta Lechom Walęsom krenuli su svojim političkim putem i 2001. osnovali stranku koja je bila na vlasti od 2005. d0 2007. Tada, a i sada, zagovarali su borbu protiv korupcije i političko-gospodarske oligarhije koja je, tvrde PiS-ovci, ostala nepromijenjena u odnosu na doba komunističkog režima.

Kako se sada čini, a to pokazuje i Dudina pobjeda nad kandidatom vladajuće stranke Građanska platforma (PO), PiS bi se mogao vratiti na vlast na izborima ovu jesen. PO, stranka desnog centra, ima sve više problema s korupcijskim i inim skandalima, a Poljska u ekonomskom smislu ipak stagnira, sa sve većim brojem mladih koji je napuštaju i odlaze u bogate zemlje EU-a kako bi preživjeli. Dudina pobjeda, za mnoge neočekivana, pokazuje kako je Poljacima dosta vladavine PO-a i kako žele promjene.

Goran Andrijanić | Bitno.net