ZAHVALA BOGU

Dan nakon izborne pobjede novi poljski predsjednik Duda hodočastio na Jasnu Goru

Kako su izvijestili poljski mediji, Duda se zaustavio na Jasnoj Gori na putu prema rodnom Krakovu. Tamo je sudjelovao na svetoj misi i molio se pred ikonom Majke Božje Częstochowske koja se u svetištu nalazi još od konca 14. stoljeća i koju i katolici i pravoslavni časte kao čudotovornu

Andrzej Duda

Novoizabrani poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim u nedjelju, dan nakon pobjede posjetio je Svetište Majke Božje Częstochowske na Jasnoj Gori, čuveno svetište koje u duhovnoj, ali i političkoj povijesti Poljaka ima veliku ulogu.

Kako su izvijestili poljski mediji, Duda se zaustavio na Jasnoj Gori na putu prema rodnom Krakovu. U svetištu je sudjelovao na svetoj misi i molio se pred ikonom Majke Božje Częstochowske koja se u svetištu nalazi još od konca 14. stoljeća i koju i katolici i pravoslavni časte kao čudotovornu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tabora novoizabranog predsjednika poručeno je kako je posjet imao “privatni karakter”, a upravo dok je boravio u svetištu kojim upravljaju pavlini, dobio je informaciju o službenim rezultatima izbora po kojima je porazio dosadašnjeg predsjednika Bronisława Komorowskog.

“Želim služiti Poljacima, potpora ljudi koji su me izabrali obvezuje me na to. I zato sam ovdje”, rekao je Duda novinarima.

Katolički publicisti komentirali su s oduševljenjem Dudin dolazak u svetište i napisali kako je on dobar znak, jer novoizabrani predsjednik zna kako je nad njim i njegovom vlašću netko veći od njega – Bog.

“Predsjednik je također dobro svjestan tko je Kraljica Poljske i od koga treba tražiti pomoć kako bi digao naš narod iz krize”, napisao je Tomasz Terlikowski.

Podsjetimo, Katolička Crkva u Poljskoj njeguje kult Presvete Marije Kraljice Poljske, koji svoje izvorište ima u posveti Poljske Mariji koju je poljski kralj Jan Kazimierz napravio 1656. u katedrali u Lavovu.

Duda (42) bio je kandidat oporbene konzervativne stranke Pravo i pravednost (Prawo i sprawiedliwość- PiS) koju vodi Jarosław Kaczyński, brat nekadašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo 2010. u padu predsjedničkog zrakoplova u ruskom gradu Smolensku (zajedno s njim tada su poginuli i njegova supruga Maria, te najistaknutiji predstavnici poljskog političkog i vojnog vrha). PiS je stranka čiji je program blizak socijalnom i moralnom nauku Katoličke Crkve, a u striktno političkom smislu naslanja se na tradiciju poljske državotvornosti i borbe za suverenost.

Njezini osnivači braća Kaczyński bili su aktivni sudionici protukomunističkog pokreta Solidarnost, odnosno vođe, uvjetno rečeno, “katoličkog” krila te organizacije koja je okupila pojedince različitih svjetonazora u borbi protiv komunizma. Nakon svađe s čelnikom pokreta Lechom Walęsom krenuli su svojim političkim putem i 2001. osnovali stranku koja je bila na vlasti od 2005. d0 2007. Tada, a i sada, zagovarali su borbu protiv korupcije i političko-gospodarske oligarhije koja je, tvrde PiS-ovci, ostala nepromijenjena u odnosu na doba komunističkog režima.

Kako se sada čini, a to pokazuje i Dudina pobjeda nad kandidatom vladajuće stranke Građanska platforma (PO), PiS bi se mogao vratiti na vlast na izborima ovu jesen. PO, stranka desnog centra, ima sve više problema s korupcijskim i inim skandalima, a Poljska u ekonomskom smislu ipak stagnira, sa sve većim brojem mladih koji je napuštaju i odlaze u bogate zemlje EU-a kako bi preživjeli. Dudina pobjeda, za mnoge neočekivana, pokazuje kako je Poljacima dosta vladavine PO-a i kako žele promjene.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 26. svibnja 2015.

Možda vam se svidi