Poljski svećenik Tymoteusz Szydło, sin premijerke te države Beate Szydło, slavio je jučer svoju “mladu misu” u župi Majke Božje Częstochowske u rodnom selu Przecieszynu, a svečanom obredu nazočila je cijela obitelj.

Kako piše tjednik Gość Niedzielny, novozaređeni svećenik koji je zaređen dan ranije u katedrali u gradu Bielsko-Biała, primio je prvo roditeljski blagoslov u svom domu, a zatim se obitelj zaputila prema mjesnoj crkvi gdje je vlč. Tymoteusz slavio svoju prvu misu.

Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime njegovo”, započeo je psalmom 116. svoju zahvalu vlč. Szydło naglašavajući kako sve dobro dolazi od Boga i njemu dugujemo zahvalnost koje riječi ne mogu izraziti. 

Zahvalio je potom svojim roditeljima koji su mu prenijeli vjeru, svojim prijateljima, subraći i svim svećenicima koji su ga pratili na njegovom duhovnom putu te podijelio blagoslov svim okupljenima.

Ređenje političarkina sina odjeknulo je u poljskim medijima jer se ne događa često čak ni u katoličkoj Poljskoj da osoba tako visoko pozicionirana u političkoj hijerarhiji ima svećenika u najbližoj obitelji. Beata Szydło je poručila kako je ponosna na svoga sina i kako, iako je jedina čelnica države u Europi koja ima sina svećenika, ne vidi ništa neobično u tome.

“Ono što je važno za nas jest da mediji poštuju privatnost naše obitelji i Tymoteusza. On ne želi nikakav javni angažman, sve što ga zanima jest njegov svećenički poziv i da ga vjerno slijedi”, rekla je premijerka iz stranke Pravo i pravednost u razgovoru za Gośća.

U istom razgovoru rekla je i kako je svećenički poziv njezina sina bio iznenađenje za obitelj.

“On je još kao dječak bio ministrant i znali smo da mu je liturgija jako važna, ali nismo pretpostavljali da će biti svećenik. Kada mi je to rekao, moram priznati da sam imala svoje dvojbe. Mislila sam kako 19-godišnjak ne može donijeti tako odgovornu odluku. Čak sam mu savjetovala da započne studij filozofije kojom se oduvijek zanimao. Ali, bio je uporan. Onda sam shvatila kako je riječ o istinskom pozivu. Počela sam razmišljati o nekim događajima iz prošlosti i shvatila sam kako nam je Bog već tada davao znakove. Providnost ga je vodila prema svećeništvu. Znam da je radostan i ispunjen, a upravo to je san svakoga roditelja – da vidi svoje dijete sretno. Ponosni smo na njega”, rekla je poljska predsjednica vlade.

Sam Tymoteusz je rekao kako je od djetinjstva bio povezan s Crkvom i liturgijom i kako je ulazak u bogosloviju za njega bio prirodni nastavak toga puta. Za svećenički moto uzeo je citat iz Poslanice sv. Pavla Galaćanima: “Za slobodu nas Krist oslobodi!”

“Zato što od slobode sve počinje i na tu smo slobodu pozvani. Govorim o istinskoj slobodi – ne političkoj ili materijalnoj nego slobodi duha. Jedna od najvažnijih zadaća svećenika danas jest voditi ljude do te slobode. Do otkrivanja da su u svom srcu slobodni i da mogu ići za Bogom”, rekao je vlč. Szydło u razgovoru za Gosc Niedzielny.

Rekao je i kako ne voli kada ljudi i mediji na njegovu službu gledaju kroz prizmu političke dužnosti njegove majke.

“Ne želim se obazirati na ljudske ocjene, bile one pozitivne ili negativne. Želim raditi kao i svaki drugi svećenik. Crkva nije stranačka i ja nemam namjeru oglašavati svoja politička stajališta s ambona. Naravno da ta stajališta imam, ali ostavljam ih za sebe”, rekao je.

Upitana kako njezine kolege političari komentiraju zaređenje njezina sina, premijerka je odgovorila kako uglavnom nisu zainteresirani za ono što radi njezin sin.

Otkrila je, ipak, jedan zanimljiv detalj. Kada je prošle godine Tymoteusz primio đakonsko ređenje, poljska političarka dobila je od mađarskog premijera Viktora Orbana pismo i zamolbu da ga uruči svom sinu. Szydło je otkrila i kako je prije dva tjedna razgovarala sa suprugom mađarskog premijera Aniko koja joj je poručila kako će se njezina obitelj moliti za novozaređenog svećenika. Podsjetimo, Orban je kalvinist, ali njegova supruga je katolkinja.

Iako su neki zapadni mediji objavili kako je Szydło u svom rodnom gradu služio misu po tradicionalnom obredu, to je netočno. Sveta misa u Przecieszynu služena je po novus ordo obredu. Novozaređeni svećenik služit će svoju prvu misu po tradicionalnom obredu u Krakovu, na blagdan Duhova u crkvi Svetog križa, gdje misu po rimskom obredu svake nedjelje služe svećenici Svećeničkog bratstva sv. Petra.

Fotogaleriju s mlade mise vlč. Tymoteusza Szydła možete pogledati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net