Papa Franjo poslao je poruku novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu u kojem ga je pozvao na poštivanje prava i dostojanstva svake ljudske osobe.

“U trenucima kada ozbiljne krize s kojima se suočava naša ljudska obitelj pozivaju na dalekovidne i zajedničke odgovore, molim se da vaše odluke budu vođene brigom za izgradnjom društva koje će obilježavati autentična pravednost i sloboda, zajedno s neiscrpnim poštovanjem prava i dostojanstva svake ljudske osobe, osobito siromašnih, ranjivih i onih koji nemaju glasa”, napisao je Papa u poruci povodom današnje inauguracije.

Radi se o tradicionalnoj čestitci koju pape upućuju novoizabranom čelniku SAD-a.

Sveti Otac u uvodu je poruke Bidenu uputio “dobre želje”, dodavši kako će moliti da mu “Svemogući Bog podari mudrosti i snage u obavljanju visoke službe”, javlja Vatican News.

Papa je također izrazio nadu kako će pod njegovim vodstvom “američki narod nastaviti crpiti snagu iz bogatstva političkih, etičkih i vjerskih vrijednosti koje su inspirirale ovu državu od njenog osnivanja”.

U zaključku poruke, prvi čovjek Katoličke Crkve dodao je: “Također molim Gospodina, izvora sve mudrosti i istine, da vodi vaše napore u poticanju razumijevanja, pomirenja i mira u Sjedinjenim Državama te među narodima svijeta, u svrhu promicanja univerzalnog zajedničkog dobra. S time na srcu, na vas i na vašu obitelj te na voljeni američki narod zazivam obilje blagoslova.”

Joe Biden – drugi katolik na čelu SAD-a

Novi, 46. po redu američki predsjednik drugi je katolički čelnik najmoćnije zemlje na svijetu. Prije njega, na tu je poziciju izabran još samo John F. Kennedy, koji je poput Bidena ulogu predsjednika preuzeo kao kandidat Demokratske stranke.

No, iako praktični katolik, Joe Biden u određenim pitanjima zastupa stavove koji su dijametralno suprotni onima Katoličke Crkve.

Tako je više puta istaknuo kako je “osobno protiv pobačaja“, ali da ga ne želi zabraniti. Također, njegova je pozicija po tom pitanju tijekom desetljeća postajala sve liberalnija.

Na primjer, tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje Biden je odustao svoje dugogodišnje podrške Hyde amandmanu (zbog koje ga je ranije prozvala i sadašnja potpredsjednica te prva suradnica Kamala Harris), a koji je zabranjivao federalno financiranje pobačaja u većini slučajeva. Također je istaknuo da će u slučaju pobjede na izborima, sudsku odluku Roe v. Wade (kojom je Vrhovni sud 1973. legalizirao pobačaj) kodificirati kao zakon na razini SAD-a. Time bi savezne države bile praktički onemogućene u donošenju zakona koji ograničavaju abortus.

Biden je i u drugim pitanjima djelovao suprotno katoličkom nauku. Tako je, služeći kao potpredsjednik u vrijeme mandata Baracka Obame, “vjenčao” istospolni par.

S druge strane, više je puta istaknuto kako su neki njegovi stavovi, osobito po pitanju imigracije i borbe protiv siromaštva, bliži Katoličkoj Crkvi od klasičnih republikanskih pozicija.