Bivši američki potpredsjednik i najizgledniji demokratski kandidat za predsjedničke izbore u SAD-u iduće godine Joe Biden, podržao je u četvrtak navečer ukidanje zakona koji zabranjuje financiranje abortusa sredstvima iz saveznog zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, Biden, inače deklarirani katolik, podržao je ideju po kojoj država treba ženama osiguravati besplatan pobačaj.

Riječ je o jednom od najvećih „flip-flopova“ u novijoj povijesti američke visoke politike, o čemu govori činjenica da je Biden Hyde amandman, zakoni koji je zabranjivao financiranje abortusa saveznim novcima, podržavao od 1976., kada je zakon uveden i kada je glasao za njega. Podsjetimo, „flip-flop“ je izraz koji se koristi u politici (najčešće u Sjedinjenim Državama) kako bi se opisao potpuni preokret u stajalištu političara o pojedinim pitanjima.

Još početkom prošloga tjedna izgledalo je kako Biden neće dopustiti sebi baš toliki ponižavajući preokret. Ponovio je, naime, kako podržava Hyde amandman koji zabranjuje državno subvencioniranje abortusa.

Biden, kao i svi ostali mainstream političari iz Demokratske stranke koji se deklariraju kao katolici, već je poznat po nelogičnostima svojih stajališta o abortusu, ali je, kako piše sada National Catholic Register pokušavajući naglasiti dramatičnost ovog flip-flopa demokrata, ipak dosad podržavao neke aspekte pro-life politike. Tako je, nakon 1973. i legalizacije abortusa u SAD-u, rekao kako je odluka Vrhovnog suda koja je pobačaj ozakonila „otišla predaleko“.

Nakon toga je, uglavnom, ponavljao uobičajenu političku „mantru“ demokrata kako je „osobno protiv pobačaja, ali…“.

Međutim, čak i nakon takve retorike, ova iznenadna potpora financiranju abortusa čini se kao gadan kompromis čovjeka koji je nekada izjavljivao novinarima kako je „po pitanju abortusa liberalan kao, otprilike, vaša baka“.

Nakon što je u utorak ponovio potporu „Hydeu“, nakon dva dana pritisaka na njega sa svih strana, izjavio je kako su se okolnosti promijenile i on sada podržava državno plaćanje abortusa kojemu se suprotstavljao 43 godine.

Pritisak je nastao kako od feminističkih organizacija, tako i od unutarstranačkog establishmenta. Demokratska stranka, naime, još od 2016. ima agendu besplatnog abortusa i mnogima je bilo nezamislivo da njihov najozbiljniji kandidat ima stanovite rezerve prema tome.

„Joe Biden stvarno, ali stvarno želi biti predsjednik“, napisao je Rod Dreher na „American Conservative“ u tekstu koji objašnjava ovjha flip-flop.

National Catholic Register prenio je izjavu Kirsten Day, čelnice udruge Democrats for Life of America, koja okuplja demokrate koji žele zastupati pro-life stajališta, koja je rekla kako su iznimno razočarani.

„Biden je odabrao popustiti pritisku abortivnog lobija, umjesto da stane uz većinu američkog naroda koja podržava Hyde amandman…Uz sve demokratske kandidate koji ekstremno zastupaju abortus, postoji veliki prostor za kandidata koji bi unio suprotna stajališta u raspravu“, poručila je Day.

Čini se kako su njezine izjave idealistične, te da je kultura smrti zavladala cijelom strankom, bez ikakvih ozbiljnih frakcija koje bi se suprotstavile promoviranju ubijanja nerođenih.

Goran Andrijanić | Bitno.net