U sklopu dvodnevnog pastirskog pohoda talijanskom gradu Torinu Papa se 21. lipnja susreo s bolesnim i invalidnim osobama u crkvi Male kuće Božje providnosti, koju je utemeljio sveti Giuseppe Benedetto Cottolengo. Podsjetivši na primjer toga sveca koji je prihvaćao siromašne, napuštene i bolesne koji nisu mogli biti primljeni u bolnicama, Papa je ukazao na isti problem u sadašnjem vremenu: isključenje siromašnih i poteškoće potrebitih u primanju njege i liječenja. Veliki je napredak postignut u medicini i socijalnoj pomoći, no proširila se i kultura odbacivanja kao posljedica antropološke krize koja više ne stavlja čovjeka u središte, nego potrošunju i ekonomske interese.

Među žrtvama ove kulture odbacivanja, Papa navodi starije osobe. Na njihovu se dugovječnost ne gleda uvijek kao na Božji dar, nego se ponekad drži teškim teretom, posebice u slučaju ozbiljne narušenosti zdravlja. Sveti Otac upozorava da takav mentalitet nije dobar za društvo, te da je zadatak kršćana razvijanje “antitijela” protiv takvog stava prema starijim i invalidnim osobama, podsjećajući na nježnost kojom je Cottolengo te osobe volio.

Taj je sveti svećenik dugo meditirao odlomak Evanđelja o Isusovu posljednjem sudu – kazao je Papa, dodavši kako se nije oglušio na Isusov poziv da Ga nahrane, napoje, obuku i posjete. Potaknut Kristovom ljubavlju, započeo je djelo ljubavi u kojemu je Božja Riječ pokazala svu svoju plodnost.

Obrativši se bolesnicima, Sveti ih je Otac nazvao dragocjenim udovima Crkve, Kristovim raspetim tijelom koje imamo čast doticati i služiti mu s ljubavlju, te svjedocima i apostolima božanskog milosrđa koje spašava svijet.

Papa je Franjo naglasio kako razlog postojanja te Male kuće nije pomaganje ni čovjekoljublje, nego evanđelje Kristove ljubavi prema najslabijima; stoga djelo poput ovoga ne može opstati bez molitve kao prvog i najvažnijeg djela Male Kuće, što je rado ponavljao i sam Utemeljitelj.

Crkva poziva duhovnu djecu don Bosca da izađu i traže mlade

Zajedno s vama zahvaljujem Gospodinu što je svojoj Crkvi darovao don Bosca, koji je blagoslov za Crkvu i čitavi svijet, osobito zbog skrbi za siromašne i marginalizirane mlade, napisao je papa Franjo u pripremljenom govoru, kojeg je predao, ne pročitavši ga, za popodnevni susret sa salezijanskom obitelji u torinskoj Bazilici Marije Pomoćnice tijekom svoga pastoralnog pohoda Torinu u prigodi izlaganja Torinskoga platna i 200. obljetnice rođenja svetog Ivana Bosca. Istaknuo je tri značajke sv. Ivana Bosca: povjerenje u Božju providnost, zvanje da bude svećenik u službi mladih – osobito najsiromašnijih, te vjernost Crkvi i Petrovome nasljedniku.

Don Bosco, „otac i učitelj mladih”, do posljednjeg je daha svojeg svećeničkog služenja imao nepokolebljivo povjerenje u Boga i zbog toga je činio velika djela. To je povjerenje ujedno bit posvećenoga života, kao što je i njegova plodnost, rekao je Papa i potaknuo da se zapitamo jesmo li „na visini zadatka” u tome pogledu. Drugi je važan čimbenik života don Bosca služenje mladima. Kao što stoji u salezijanskim ustanovama, „nije učinio koraka, ni izgovorio riječi, ni bilo što poduzeo, a da nije imao u vidu spas mladih… Stvarno nije imao na srcu drugo doli spas duša.”

Pedagogija don Bosca može se sažeti u riječima: „evangelizirati odgajajući i odgajati evangelizirajući”, napominje Papa, ističući, među ostalim, njegov „preventivni sustav” odgoja s velikom blagošću i nježnošću. Potičući članove salezijanske obitelji da nastave djelovati po njegovom primjeru, naglasio je da ne zaborave mlade s ulice, kojima je toliko potrebna nada i odgoj u radosti kršćanskoga života.

Kao zadnju svečevu karakteristiku, istaknuo je poslušnost i vjernost Crkvi i Papi. Crkva danas poziva duhovnu djecu don Bosca da izađu i uvijek iznova traže mlade tamo gdje žive: na periferijama, područjima tjelesne i moralne opasnosti, u okruženjima koja su siromašna, ali osobito tamo gdje nedostaje ljubavi, suosjećanja, blagosti i nade. Idite k njima s očinstvom don Bosca, kaže se na kraju Papinog pripremljenog govora.

IKA / Bitno.net