Papa katoličkim liječnicima

Odbijte lažno ‘suosjećanje’ koje nudi abortus, eutanaziju i umjetnu oplodnju kao rješenje – ostanite vjerni svetosti života

Papa Franjo susreo se danas s članovima Talijanskog udruženja katoličkih liječnika, prigodom njihove sedamdesete godišnjice osnutka.

papa Franjo

Nema sumnje – obratio im se Papa – da su se u našim danima, zahvaljujući znanstvenom i tehničkom napretku, značajno povećale mogućnosti liječenja tijela; ali se istovremeno čini da su se umanjile sposobnosti brige za osobe – osobito za one koje pate, za ranjive i nemoćne.

Objašnjavajući kako znanstveni i medicinski napredak može doprinijeti poboljšanju ljudskoga života u toj mjeri u kojoj se ne udalji od svojih etičkih korijena, Papa je potaknuo katoličke liječnike da shvate svoju struku kao ljudsko i duhovno poslanje, kao istinski laički apostolat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briga za ljudski život – osobito kada je najugroženiji – dubinski se tiče poslanja Crkve, i stoga Crkva s pravom daje svoj doprinos, utemeljen na Evanđelju, u raspravi o ljudskome životu – kazao je Papa, primijetivši kako često zbog prevelike pažnje usmjerene prema tjelesnim vidicima života, zaboravljamo dublje dimenzije postojanja.

U svjetlu vjere i ispravnoga razuma, ljudski je život uvijek svet i uvijek „kvalitetan“. Ne postoji ljudski život koji bi bio svetiji od drugoga, kao što nema ljudskoga života koji je kvalitetniji od drugoga tek zbog sredstava, prava, ekonomskih ili društvenih prilika.

Svjedočanstvo je katoličkih liječnika da je ljudski život uvijek svet, valjan i nepovrjediv i kao takav ima biti voljen, branjen i liječen – poručio je Sveti Otac. U liječničkoj struci, osim toga, valja surađivati i s onima koji imaju drukčije perspektive, ali ljudsko dostojanstvo prepoznaju kao kriterij svojega djelovanja. Ako vas Hipokratova zakletva obvezuje da uvijek služite životu, evanđelje vas još više potiče, da ga uvijek i posvuda volite, ponajviše kada mu je potrebna osobita skrb – ustvrdio je papa Franjo.

Vladajući nazor predlaže „lažno suosjećanje“, prema kojem je pobačaj pomoć ženi, eutanazija dostojanstven čin, a hvalevrijedno je znanstveno postignuće „proizvođenja“ djeteta, koje se smatra pravom, umjesto darom; to je nazor prema kojem se ljudski životi koriste kao laboratorijski zamorci da bi se tobože druge spasilo. Suprotno tome je evanđeosko suosjećanje koje se – poput dobroga Samarijanca – približava drugom i pruža mu konkretnu pomoć, naglasio je Papa, dodajući kako vjernost Evanđelju i poštovanje ljudskoga života ponekad traži hrabri izbor, a u nekim okolnostima i prigovor savjesti.

Izražavajući nadu u daljnji rast Udruženja katoličkih liječnika, Papa im je preporučio konstruktivnu suradnju sa svima koji dijele ljubav prema životu i služe mu u njegovom dostojanstvu, svetosti i nepovrjedivosti. Podsjetio ih je i na jednostavan savjet sv. Camilla de Lellisa za bolje služenje bolesnima: „Stavite više srca u svoje ruke“. Na kraju se papa Franjo preporučio u molitve okupljenih liječnika te im od srca udijelio svoj blagoslov.

RV | Bitno.net


Objavljeno: 15. studenoga 2014.

Možda vam se svidi