Prigodom blagdana Svete betlehemske nevine dječice, 28. prosinca, u pavlinskomu samostanu Svetice (kod Ozlja) svečano je blagoslovljena velikih dimenzija “Ikona nevinih”, djelo ikono-pisateljice iz Splita, Marije Božinović.

Betlehemska nevina djeca jedni su od općenito glavnih zaštitnika svjetskoga pokreta za život, a osobito u apostolatu kojega su pokrenuli hrvatski pavlini još 1999., inicijativom p. Marka Glogovića, koji je ikonu i blagoslovio, uz posebne molitve preuzete iz liturgije Istoka.

Ikona prikazuje Žalosnu Majku Božju Mariju (vrsta prikaza je »pietà«, Gospa drži umrloga Isusa), koja u svojemu ali istovremeno i Isusovom naručju grli mnogu nerođenu djecu (te onu mrtvorođenu, umrlu tijekom poroda, ili onu umrlu u spontanomu pobačaju) ujedinjena s Gospodinom Isusom, svojim božanskim Djetetom; umrla se dječica nalaze u rani Srca Isusova, a majka i sin su kao jedno, jer zajedno sudjeluju u borbi za život, u zaštiti života, u žalosti zbog pobačaja i u utjesi koju pružaju ožalošćenima.

Gospa dodiruje Isusovo Srce, dječica su dio toga Srca. Oni, isprepleteni ljubavlju i žrtvom, žalošću i utjehom, bolom i nadom, tvore jedno, u Očevom milosrđu, pod križem. Gospođa Božinović, koja je ikonu mjesecima pisala, kaže kako je ikona zapravo “sišla s neba” jer iako ima klasične crte ikone, izlazi ponešto iz uobičajenih okvira, vođena milošću i nadahnućem.

Gospa su-pati s Kristom, rukama “ulazi u njegovo Tijelo”, a njegovo je otajstveno Tijelo Crkva. Upravo ta Crkva, kao Majka, želi pružiti utočište svima proganjanima, prezrenima i odbačenima, pa tako želi biti i majka nerođene djece, ali i ona koja će ljubavlju brinuti za one koji se kaju zbog grijeha protiv života, a želi biti majka i svih koji razapinju Isusa u najmanjima, u djeci, strpljivo čekajući na njihovo obraćenje. Ovo obraćenje i promjenu života mogu isprositi i duše sve te nevine dječice, i one koje je smaknuo Herod, i one koje uništava današnja “civilizacija smrti”, kako je govorio veliki sv. Ivan Pavao II. Gospa u Isusu i s Isusom grli djecu, nerođenu i rođenu, svu djecu svijeta.

Pred ovom ikonom, uistinu čudesne ljepote i simbolike, moći će se svakodnevno moliti svi koji trebaju utjehe zbog gubitka djece, osobe ranjene pobačajem te supružnici koji žele začeti i roditi potomstvo. Blagoslovu ikone prisustvovali su vjernici, dotaknuti upravo ranom abortusa. Pater Marko je u propovijedi i molitvama naglašavao Božje milosrđe, tražeći od Boga milost da i sebi možemo oprostiti, dok vapimo za oprostom i pomirenjem s Gospodinom; ponavljao je kako je Bog samo Dobro i sućutna Ljubav, te kako razumije zemaljsku slabost svoje djece, ali i želi da na sve probleme života gledamo iz perspektive vječnosti.

“Betlehemska nevina dječica su znak, prvi sveci Crkve, temelj, vrijednost i putokaz. Herod je simbol zloga koji se boji, koji prijeti i čini nasilje, baš zato što se boji. Moramo biti branitelji života, sveti branitelji, potpora svima koji trpe i tragaju za istinom, trebamo i riječima i djelima pružati utjehu i biti mirotvorci, jer sila koja uništava živote može se zaustaviti samo silom ljubavi i molitve, te djelima milosrđa prema bližnjima, prema grešnicima: mi jesmo grešnici, no Bog nas ne ljubi manje jer smo sagriješili, On se ne sablažnjava našim padovima, Gospodina naš grijeh ne može spriječiti da nas ljubi! Beskrajno nas ljubi! Ispovijed i molitva zatvaraju vrata povrijeđenosti i ranjenosti, vrata na koja udara zloduh, u nastojanju da nas uvijek iznova povrjeđuje. Ne ćemo mu to dopustiti, jer ljubav Kristova čini velika djela u dušama koje izabiru i svjedoče život, ne osvrćući se na prošlost”, rekao je pater Marko.

Pred ovom se ikonom istoga dana ustanovila jedna nova građanska inicijativa, tzv. Ženska grupa “Istina = Sloboda” koja će na različite načine svjedočiti svijetu o boli abortusa i o pobjedi Isusova uskrsnuća. Ovu će grupu voditi žene za žene, te će nenametljivo ali bez kompromisa sa lažima i prijevarama koje prati mašinerija pobačaja, pomagati onima koje prolaze tešku patnju i bol zbog učinjenoga grijeha protiv života, te traže pomoć. Pred ikonom, proglašenom simbolom ove nove inicijative, molilo se za uspjeh i provedbu zamisli, kojoj je jedini cilj zalječenje rana nakon pobačaja, što se uistinu može dogoditi jedino u slobodi koju nudi Spasitelj čovjeka, Isus Krist uskrsnuli.

Prisutni su bili dirnuti svjedočanstvom dviju osoba, o gorkomu iskustvu pobačaja iz njihove prošlosti. Danas su potpuno slobodni od okova koji su vezali njihovo srce, zahvaljujući pouzdanju u Kristovo milosrđe, koje zbiljski liječi i vida rane, donoseći silu oslobođenja od strahova, depresije, kaotičnih obiteljskih odnosa, suicidalnih namjera, bolesti i beskonačnih okrivljavanja sebe i drugih.

Na samoj ikoni istaknuta je i molitva, koja glasi:

“Marijo, majko nerođene djece, ti koja njihove napaćene duše primaš u svoje krilo, kao sina svojega, i griješ ih ljubavlju najtoplijega majčinskoga srca, budi blagoslovljena, amen.”

Ikona sjaji ozbiljnošću i nadom, kerubini i ždralovi sa strane dodani su kao znak života koji se rađa u smrti, te nebeskoga što se spaja s zemaljskim. »Pazite da ne prezrete nijednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi neprestano motre lice Oca mojega u nebesima« (Mt 18, 10).

Anđeli su svjedoci krvoprolića, kojega samo krv Jaganjčeva može prekriti, za oproštenje. Ikona izražava najdublju nadu tolikih ožalošćenih činom pobačaja, da će jednom ondje, gdje žive Isus i Marija, ponovno vidjeti svoje najmanje. Oni ih ne mogu odbaciti, jer su odbačeni od svijeta. Sve odbačene od svijeta, naime, prihvaća Nebo. Svakoga tko je počinio grijeh, Bog želi dotaknuti i oživjeti iz smrti: »Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, oživi zajedno s Kristom: milošću ste spašeni!« (Ef 2, 3-5) Majka Marija gleda u Isusa, preko djece, te u djecu, s Isusom i u njemu. Dječica gledaju u majku, jer ona je “Vrata nebeska, Utočište grešnika, Zdravlje bolesnih, Kraljica mučenika.” Ovaj međusobni pogled otvara ulaze u nebeski Jeruzalem, kojega je Krist obasjao i ispunio svojom mukom, smrću i uskrsnućem. U najmanjim ljudima, Gospa zauvijek vidi i Isusa, “plod utrobe svoje”, njezinoga nerođenoga Isusa, njezinoga Isusa – novorođenče.

Pater Marko je blagoslovom ikone otvorio “godinu Majke Božje u apostolatu za život nerođene djece” jer ulazimo u godinu obljetnice Fatimskih ukazanja pastirčićima Franji, Jacinti i Luciji. Ta će godina biti posebno obilježena i življena u Srcu Blažene Djevice Marije, kojoj je posvećen ovaj apostolat. Planiraju se i mnogi drugi događaji, kao odgovor na apel Majke iz Fatime. Odande je došla i nastala najpoznatija akcija istoga apostolata (okupljenoga u udruzi »Betlehem«) pod nazivom Duhovno posvojenje nerođenoga djeteta.

Nakon blagoslova, ikona je smještena u kapelu Maloga Isusa – kralja ljubavi, u podrumskomu dijelu samostana, gdje su već mnoge tisuće pronašle svoj mir i radost, u molitvi, kajanju, u uslišanju svojih molitava. Pavlini pozivaju sve koji žele doći da slobodno navrate i pomole se pred ikonom, u vjeri i ljubavi prema Stvoritelju i njegovomu stvorenju. Osobito se nadaju uslišanjima za one koji mole za dar roditeljstva.

Pred ikonom se po prvi puta molila “Mala krunica nerođenoga Isusa” koju je kao božićni dar udruzi Betlehem svojom službenom dozvolom odobrio jedan hrvatski biskup. U nastavku donosimo način moljenja ove krunice. Time je završen susret upriličen o blagdanu nevinih koji će se i ubuduće svečanije slaviti pred ikonom koja ostaje u samostanu, nudeći vjernicima i onima koji to i nisu jedan poseban pogled u žalost Gospodina i njegove majke, ali i pogled u Božju utjehu koju Isus pruža po onoj koja ga je začela u sili Duha Svetoga i porodila u Betlehemu. Betlehemci su zatvorili vrata Svetoj Obitelji i time otvorili vrata Herodovim vojnicima… Molit ćemo se da svi mi učinimo upravo suprotno.

MALA KRUNICA NEROĐENOGA ISUSA

-za spasenje nerođene djece pred pobačajem, za majke trudnice i za one koji nose ranu pobačaja na duši. Moli se na pet desetica.

Križ:

U ime Oca…

Gospodine Isuse Kriste, utjelovljen po Duhu Svetomu od Marije Djevice,

za naše spasenje postao si čovjekom:

Vjerujem, uzdam se i ljubim tebe, jedinorođeni sine Boga živoga!

 

Sva velika zrna:

I riječ je tijelom postala:

-I prebivala među nama!

Marijo, majko života, blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus,

-Kojega si Djevice po Duhu Svetomu začela!

 

Sva mala zrna-desetice:

Nerođeni Isuse, pod srcem majke Marije:

Tebi hvala, čast i slava u vjekove!

 

Završna molitva, nakon posljednje desetice:

Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi Čovjek:

Blagoslovljena velika Bogorodica, presveta Djevica Marija!

Veliča duša moja Gospodina, i klikće duh moj…

Amen.

Bitno.net