Downov sindrom genetski je poremećaj koji nastaje kad se na 21. paru kromosoma pojavi treći kromosom te se manifestira intelektualnim poteškoćama i drugim povezanim bolestima kojima su osobe s Downovim sindromom sklone poput leukemije, srčanih mana i demencije.

Svjetski dan sindroma Down se simbolično obilježava 21. ožujka. Jerome Lejeune ponajbolji je francuski istraživački centar posvećen njezi i tretmanu osoba s Downovim sindromom, istraživanjima genetskih poremećaja i promociji dostojanstva osoba s Downovim sindromom. Istraživanja provedena u centru dovela su do napretka i očitog poboljšanja kvalitete života osoba s Downovim sindromom.

Ova kampanja ponajprije je usmjerena na donositelje odluka u Europskoj uniji kako bi se podigla svijest o osobama s Downovim sindromom i u proračunu osigurao iznos potreban za daljnja istraživanja na ovom području. Također je usmjerena na svaku osobu koja želi podržati kulturu života i dati svoj doprinos u širenju poruke da osobe s Downovim sindromom trebaju našu pomoć kako bi živjele ispunjenim životom.

Hrvatska podružnica organizacije World Youth Alliance pridružuje se kampanji podizanja svijesti među svojim građanima i potrebna joj je podrška osviještenih i odgovornih osoba u društvu koji svojim angažmanom žele donijeti promjene. Glavna poruka kampanje je „U različitosti smo pronašli priliku“, a zaštitni znak su par različitih čarapa.

Cijela kampanja je započela 4. ožujka i traje do kraja mjeseca, a zanimljivost je u tome što su ju započeli brojni europski parlamentarci i širi se na principu nominacija po uzoru na prošlogodišnji “Ice bucket challenge”. U Hrvatskoj je kampanja u samo nekoliko dana naišla na odličan odaziv, a uključili su se i brojni političari, glumci, sportaši i ostala javna lica. Neki od njih su: Ivana Maletić, Ivan Jakovčić, Davor Škrlec, Davor Ivo Stier, Biljana Borzan, Sonja König, Ruža Tomašić, Jozo Radoš, Andrej Plenković, Marijana Petir, Mario Petreković, Andrea Andrassy, Ivana Marić, Tonći Kukoč i MNK Futsal Dinamo. Kroz dane koji slijede u kampanju će se uključiti i mnogi drugi, a stalno se javljaju nove osobe koje ovakvom jednostavnom gestom, kao što je fotografiranje s rasparenim, šarenim čarapama, žele pridonijeti ovom projektu.

Davor Škrlec, Ivan Jakovčić, Biljana Borzan, Danuta Hübner, Iratxe García,

“Pozivamo Vas da svojom kreativnošću i entuzijazmom budete dio ove kampanje te fotografiju (ili video) vas ili vaše obitelji na kojoj je vidljivo da nosite različite čarape, objavite na vašem profilu na nekoj od društvenih mreža (Facebook, Twitter ili Instagram) s popratnim hashtagovima #socksbattle4DS i @WYAeurope”, potiču organizatori.

World Youth Alliance globalna je koalicija više od milijun mladih osoba posvećenih promicanju dostojanstva osobe i ljudskih prava kroz edukacijske, kulturne i pravno- zagovaračke djelatnosti. U Hrvatskoj djeluje od 2013. i iza sebe ima nekoliko uspješno provedenih projekata i akcija.

Za više informacija obratite im se na Facebooku ili e-mailom: croatia@wya.net.

Bitno.net