Facebook

Riječka nadbiskupija započela je svjedočiti Radosnu vijest Isusova evanđelja i na društvenim mrežama: Twitteru, Facebooku, Google+ i YouTube kanalu. Želimo tako staviti Isusa u srce našeg virtualnog dvorišta, dvorišta u kojem su uvijek svi – dobrodošli. Mladi bogoslov Mateo Šutić i ja redizajnirali smo web portal Riječke nadbiskupije na adresi www.ri-nadbiskupija.com. Zamislili smo ga kao mjesto okupljanja, mjesto gdje će vjernici, ali i svi drugi znatiželjnici moći pronaći sve informacije o samoj nadbiskupiji, svim uredima institucije, ali i gdje će se moći pročitati aktualni intervju, nove vijesti, najave, razne druge aktualnosti vezane uz život Crkve. Internetski portal nadbiskupije povezan je s Twitterom, Facebook profilom, Google+ i YouTube kanalom nadbiskupije tako da svi posjetitelji mogu interaktivno sudjelovati u predstavljanju mjesne riječke crkve cijelom svijetu.

Cijeli medijski projekt nastao je iz uvjerenja da ništa nećemo postići skrivanjem među zidovima svojih soba, svojih crkvi, svojih župnih stanova, nego – ono što čujemo u skrovitosti mi propovijedamo na krovovima društvenih mreža – da parafraziramo Isusa Krista.

Nemamo razloga strahovati od nikoga doli od samih sebe, a izlazak na trgove virtualnog svijeta i nama svima može biti poticaj autentičnije živjeti one vrijednosti koje ispovijedamo da u njih vjerujemo.

Sam zahtjevni posao je podijeljen tako da je dugogodišnjem iskusnom voditelju Ureda za odnose s javnošću Danijelu Delongi i dalje povjereno skrbiti nad novim portalom nadbiskupije, a briga za nove medije poput Facebooka, Twittera i ostalog povjerena je meni.

Kako je nadbiskup Devčić istaknuo: Riječka nadbiskupija i ovim projektom daje svjedočanstvo vjere, a već duže vremena postoji želja i potreba otvoriti se novim medijima što smo ovime i učinili.

Možemo se našaliti i reći kako naša nadbiskupija definitivno ima najdulje radno vrijeme od svih biskupija u Hrvatskoj. U doslovnom smislu tvitamo i dižemo objave na Facebooku sedam dana u tjednu. Reagiramo trenutno, odgovaramo na pitanja ljudi sada i odmah. Našim pratiteljima želimo dobro jutro i poželimo im laku noć, informiramo ih o svim novostima u Crkvi, pratimo život žive Crkve, vjernika, potičemo ih  da čitaju nešto važno, upozoravamo ih na neke opasnosti, svjedočimo stare istine u novom ruhu, kako je svojedobno rekao Ivan Pavao II.

Nije dobro da čovjek bude sam, kaže Sveto pismo. Mi smo na ovakav način uistinu u mogućnosti svakome pružiti ruku – da sam ne bude.

(Vjeroučitelj Marin Miletić je laik koji je sretno oženjen i ima dvoje djece. Miletić je vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji na Sušaku. Sedam godina je i radijski voditelj i novinar. Povjerenik je za katolički skautizam Riječke nadbiskupije i odlukom nadbiskupa Devčića osoba zadužena za službene profile novih medija Riječke nadbiskupije)

Marin Miletić