Varazdin

Zahvalnim euharistijskim slavljem u nedjelju 30. rujna svečano je proslavljena 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije. Misu zahvalnicu u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom, vojnim biskupom Jurjem Jezerincem i biskupima Zagrebačke metropolije.

U homiliji je kardinal Bozanić podsjetio da je 5. srpnja 1997. godine, sada blaženi, papa Ivan Pavao II. apostolskim pismom “Clarorum sanctorum” uspostavio novu biskupiju pod imenom Varaždinska, na području jednog dijela tadašnje Zagrebačke nadbiskupije.

“Za prvog biskupa imenovao je blagopokojnog mons. Marka Culeja. Dana 28. rujna 1997. godine svečano je izvršeno ustanovljenje nove biskupije proglasom apostolskih pisama i ustoličenjem prvog dijecezanskog biskupa varaždinskog. Time je započeo crkveni hod nove crkvene jedinice”, istaknuo je kardinal, dodavši da je za početak života nove biskupije, za njezin ustroj i organizaciju dijecezanskog života posebno zaslužan prvi varaždinski biskup Marko Culej, koji je svojom otvorenošću, pastoralnom ljubavlju, i njemu vlastitim stilom evanđeoskog komuniciranja, uspio vrednovati specifičnosti teritorija, gradeći crkveni identitet biskupijske obitelji.

“Njegovo je djelo, analognim velikodušnim zauzimanjem, nastavio njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak, gradeći zajedništvo ove partikularne Crkve varaždinske”, istaknuo je u homiliji. “Dok svima čestitam petnaestu obljetnicu Varaždinske biskupije, zajedno s vama zahvaljujem Bogu za primljene darove i za svjedočanstvo novoga života u crkvenom zajedništvu”, rekao je kardinal te se u nastavku osvrnuo na važnost i značenje Crkve, osobito one mjesne, kao i one opće kao zajednice Kristovih učenika.

Na kraju je kardinal Bozanić Mariji na nebo Uznesenoj preporučio narod Varaždinske biskupije koji zahvaljuje za uspostavu mjesne Crkve: “Ti, Majko Crkve, pomozi nam da još više i bolje upoznamo Crkvu i postanemo Crkva tvoga Sina Isusa Krista koji živi i kraljuje u vijeke vjekova”.

Varaždinska biskupija u povodu 15. obljetnice objavila je omotnicu sa slikom katedrale i grbom biskupije te prigodan nosač zvuka na kojem se nalaze dijelovi govora iz svečanog slavlja proglašenja biskupije i ustoličenja prvoga biskupa dana 28. rujna 1997. godine. I to snimka pozdravnog govora kardinala Franje Kuharića, čitanje Bule ustanovljenja biskupije i imenovanja varaždinskog biskupa, nastupni govor prvoga varaždinskog biskupa Marka Culeja i drugo. Na CD-u su također glazbena djela i kompozicije snimljene na svečanosti, a izvodili su ih razni zborovi s područja Varaždinske biskupije. Uz CD, koji je Varaždinska biskupija izdala zajedno s varaždinskim Aulosom, također je i prigodna knjižica s fotografijama sa svečanosti koju je uredio Krunoslav Novak, dok je glazbeni urednik izdanja mo Anđelko Igrec. (ika/bitno.net)