Prema spoznajama 21. stoljeća ljudski život može početi i prvim plačem? Objavljujemo (bez ikakvog kraćenja i redakcijskog komentara!) pitanje i odgovor iz intervjua koji je novi ministar zdravlja Rajko Ostojić dao web portalu danas.hr, a koji se odnose na etičnost najavljenih izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kako planirate odgovoriti na tvrdnje konzervativnih krugova da život počinje začećem ili da zamrzavanje embrija znači držanje tisuća djece u frižiderima?

Postojeći je zakon definitivno zakon 20. stoljeća i on će ostati za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Za njih će ostati taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća. A za sve naše građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće, a kojih također ima jako puno, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija. Moramo ljudima dati mogućnost odabira. Mi smo Vlada i onih koji su za nas glasali, i onih koji nisu, i onih koji nisu izašli na izbore. Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građani koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća, njima ćemo dati mogućnost zamrzavanja embrija.

Intervju je vodila Ana Benačić, a cijeloga ga možete pronaći ovdje.

Članak o istoj temi na našem portalu Bitno.net možete vidjeti ovdje.

Bitno.net