Collage11

Predstavljamo vam izbor tekstova naših autora objavljenih tijekom 2015. na našem portalu koji, prema procjeni uredništva, dobro prezentiraju duh Bitno.net-a i naš specifičan doprinos medijskoj sceni u Hrvatskoj.

 ‘Ja nemam čudesni štapić, a blagoslov nije magija – molim vas, budite zreli kršćani!’

Naš dragi pater Marko Glogović i ove nas je godine obdario s nekoliko izvrsnih kolumna. Ova govori o pogrešno shvaćenoj katoličkoj duhovnosti i elementima praznovjerja koje dominira među nekima. Sve napisano na onaj način na koji samo Marko to može – duhovito, ali i poučno u isto vrijeme.

‘Volio bih da se svećenici koji žive takav dvostruki život obrate ili napuste službu, to čisti Crkvu’

Collage

Slučaj poljskog svećenika i prestižnog teologa Krzysztofa Charamse, koji je neposredno pred početak Sinode o obitelji javno objavio da je homoseksualac, izazvao je dosta zbunjenosti i pozornosti među vjernicima. Ovaj razgovor s don Damirom Stojićem stavio je mnoge stvari na svoje mjesto.

Ovo su ljudi koji molitvom za nerođene mijenjaju lice Hrvatske

SASA7494s

Molitvena inicijativa ’40 dana za život’ jedna je od najvažnijih takvih koja je nastala u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Zahvaljujući njoj, opet raspravljamo o zlu abortusa u javnosti. Ovo je reportaža o ljudima koji stoje iza nje.

‘Molio sam s Papom za pravdu, mir i oprost u BiH i preplakao sam pola mise…’

papa sarajevo

Posjet pape Franje Sarajevu bio je jedan od najvažnijih duhovnih događaja prošle godine. Ovo je tekst našeg kolumniste, hercegovačkog franjevca fra Željka Barbarića o tom posjetu.

Big Brother – ubijanje ljudske duše kao zabava za izmanipulirane mase

6adc1cdcfc62c64a48d9e84a94b281a3_view_article

Ovaj tekst Zorana Vukmana, napisan ekskluzivno za naš portal, vjerojatno je najtemeljitija i najtočnija analiza površnosti i opasnosti koje nam danas pokušavaju nametnuti industrije zabave koju možete pročitati u hrvatskim medijima.

Nisam fundamentalist, ali nisam ni Charlie

150107-charlie-hebdo-gunmen-jsw-958a_9247a348a451b96b8d427480a57d924d

Teroristički napad na redakciju francuskog satiričkog magazina u siječnju prošle godine, u kojem je ubijeno 12 ljudi, otvorio je brojna pitanja – osim o opasnostima islamističkog terorizma, također i o načinu borbe protiv njega. Ovaj komentar našeg urednika Gorana Andrijanića, koji je izazvao puno pažnje, pokušaj je odgovora na neka od tih pitanja.

Evo zašto je abortus uvijek nemoralan, bili vi vjernik ili ne

abortus

Prava rasprava o abortusu u ovoj zemlji tek počinje. Ovo je naš prilog njoj –  tekst u dva dijela koji sažime filozofske argumente protiv abortusa, iz pera naše suradnice, doktorice filozofije Ksenije Puškarić.

Što će Crkva s Međugorjem?

Foto: Shutterstock.com

Dok i dalje čekamo odluku o statusu Međugorja, podsjetimo se na komentar našeg teološkog urednika Petra Nodila koji je na izvrstan način sažeo glavna pitanja koja se otvaraju u svezi onoga što se događa u tom hercegovačkom naselju.

Ispravno čitanje završnog dokumenta Sinode može jedino potvrditi nepromijenjeni nauk i praksu Crkve

sinoda

Naš suradnik iz Vatikana Hrvoje Juko SJ ovim je tekstom sažeo sve ono najvažnije što trebamo znati o prošlogodišnjoj Sinodi o obitelji.

Blanka je ‘naprednjacima’ stala na žulj jer je podržala zaštitu obitelji i to joj nikada neće oprostiti

Blanka_Vlašić_London_Anniversary_Games_16054232107

Naša kolumnistica Nikolina Nakić napisala je prošle godine toliko važnih kolumna i nemoguće ih je sve uvrstiti ovdje. Izabrali smo ipak ovu u kojoj je naša Nikolina stala u obranu Blanke Vlašić koju su napali zbog toga jer se na svojoj srebnoj medalji sa Svjetskog prvenstva zahvalila Bogu. A napali su je zbog…Pročitajte tekst.

Što je zajedničko korizmi, sv. Tomi Akvinskom i filmu ‘Pepeljuga’?

PEPELJUGA-780.400ml

Naš filmski kritičar Danko Kovačević i ove vam je godine ponudio nekoliko izvrsnih tekstova u kojima piše o popularnoj kulturi s kršćanskog aspekta. Ovo je jedan od njih.

‘Reforme proglašenja ništavosti braka ostvaruju poslanje Crkve, a ono je otvoriti vrata spasenja ljudima’

Collage

Još jedna tema o kojoj se puno raspravljalo prošle godine. Ovaj razgovor s don Antom Rakom, sucem Interdijecezanskog suda u Splitu, puno je toga pojasnio.

Osmijeh Edite Marije od Križa i zašto je sve drugo nebitno

Edita-Majic-s-Edita-Marija-od-Kriza-Iz-kazalista

Sanja Nikčević. Tekstovima potpisanim njezinim imenom doista ne trebaju dodatna pojašnjenja. Uživajte.

Bitno.net