Zadar

Slavlje je počelo pjesmom “Otvorite vrata Kristu” Marca Frisine, u izvedbi velikog zbora Ivan Pavao II. pod ravnanjem dirigenta Žana Morovića. “S tim se riječima Ivana Pavla II. s kojima je i počeo svoj pontifikat povezujemo s Rimom i cijelom Crkvom”, rekao je mons. Puljić, dodavši da je na taj dan novoizabrani papa, poput Petra iz Evanđelja, ispovjedio svoju vjeru i ljubav prema Isusu.

“Nakon te svečane ispovijedi papa Ivan Pavao II. pozvao je sve: one koji su se našli na čudesnom putu vjere i one koji ga traže, dvoume i sumnjaju, da poslušaju i čuju još jednom Petrove riječi. U njima odjekuje vjera Crkve koja je nova i stara istina o čovjeku”, rekao je nadbiskup, istaknuvši da se Ivan Pavao II. nije mogao pomiriti sa svijetom koji bježi od Boga. “Nije išao nikomu ‘niz dlaku’, nego je otvoreno i jasno tražio žrtvu i borbu s idolima našeg vremena. Bio je pravi otac koji skrbi o svojoj djeci, koji ih miluje i kara, potiče i opominje, prijeti i upozorava. Jer im dobro želi”, rekao je mons. Puljić, izražavajući radost da na spomendan Ivana Pavla II. otvara Godinu vjere u mjesnoj Crkvi. “Na Drugom vatikanskom saboru Crkva je sebi i svijetu rekla tko je. A prije 20 godina je objavila Katekizam Katoličke Crkve, da bi svima mogla reći što Crkva vjeruje. Želimo se u Godini vjere priključiti Petrovoj ispovijedi. Želimo ponoviti njegovo iskustvo i na Isusovo pitanje ‘Voliš li me’ odgovoriti pozitivno. U tome nam je osobiti uzor bl. Ivan Pavao II.”, rekao je mons. Puljić.

Na kraju mise mons. Puljić je predstavnicima različitih skupina u Crkvi i društvu uručio Kompendij KKC-a koji je plod Drugog vatikanskog sabora. “Tim misnim slavljem zahvaljujemo Bogu za dar vjere i za dar krštenja kojim smo postali djeca Božja i članovi Crkve. U Godini vjere želimo učvrstiti pripadnost Katoličkoj crkvi, biskupijsko zajedništvo, unijeti u svoje središte sakramentalni život i molitvu, biti vjeran Kristu u osobnom, obiteljskom i javnom životu. Svojom zauzetošću za kršćanske i ljudske vrijednosti želimo dati obol duhovnoj obnovi našeg društva”, rekao je don Zdenko Dundović, nadbiskupijski povjerenik za mlade, koji je za vrijeme uručivanja Kompendija čitao misli Ivana Pavla II. upućene svećenicima, umjetnicima i mladima.

Kompendij su dobila trojica svećenika, tri redovnice, Grad, Županiju i znanost odnosno Sveučilište predstavili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić i rektor dr. Ante Uglešić, tri radnika iz poljoprivrede, pomorstva i hotelijerstva, predstavnici kulture, medija (radio, tisak i televizija), katehete, među kojima su dvije obitelji i mladi koji su bili sastavni dio pastoralne strategije Ivana Pavla II. Time se simbolično željelo prisjetiti povijesnog dana iz 1978. g. kad se novoizabrani papa obratio svijetu i zamolio neka se Kristovoj spasiteljskoj moći otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, područja kulture, znanosti, uljudbe i razvitka. U duhu završne pjesme “Krist jednom stane na žalu” nadbiskup Puljić poželio je da i mi krenemo nositi Radosnu vijest, svjedočiti za Krista uskrsloga i svakodnevno odgovarati poput Petra “Gospodine, mi vjerujemo i mi te ljubimo”. (ika/bitno.net)