Internetom se proširio dopis s potpisom i pečatom riječkog nadbiskupa Mate Uzinića u kojem stoji kako se u nadbiskupijskoj komunikaciji odsada više neće koristiti počasni naslovi kao što su “velečasni”, “don”, “prečasni”, “monisnjor”, “preuzvišeni” i sl.

Umjesto toga, u dokumentu se navodi da će odsad u nadbiskupiji jedni druge oslovljavati na način na koji je to “uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo”, a razlikovanje će se vršiti “samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve” pojedina osoba vrši

Nakana iza ovog poteza je, kako stoji na početku teksta, uskladiti crkvenu korespondenciju s “potrebama današnjice”, te nasljedovanje duha “evanđeoske jednostavnosti”.

Osim spomenute promjene u oslovljavanju, u dokumentu koji nosi datum 28. studenog, ističe se kako nadbiskup Uzinić prestaje koristiti biskupski grb te da u službenim prostorijama nadbiskupije “nije potrebno stavljati portret i sliku riječkog nadbiskupa, nakon što se skine portret i slika riječkog nadbiskupa u miru Ivana Devčića”.

Prema ovoj će odluci u službenim prostorijama biti “dovoljno da bude križ, i, eventualno, slika Blažene Djevice Marije i sveca zaštitnika te portet ili slika pape”.

Bitno.net je kontaktirao Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije, ali oni nisu imali komentar.

Foto: Facebook