Ministar zdravlja Milan Kujundžić izjavio je danas, komentirajući preko 160.000 potpisa hrvatskih građana koji su iskazali potporu obrani nerođenih, da život počinje začećem te da ga treba zaštititi, prenijeli su mediji.

“Mislim da svakog pojedinca treba respektirati, a poglavito potpise 160.000 ljudi. Hrvatska je demokratska zemlja i međusobno se trebamo razumijevati i uvažavati i svi zajedno ustrajati na zaštiti života, a kako će zakon biti napisan pustimo svim dionicima da o tome kažu svoje… Život počinje začećem i treba ga zaštititi, međutim, kako ga zaštititi, koji su najbolji oblici – to je uistinu otvoreno pitanje”, izjavio je Kujundžić, a prenio Večernji list i drugi mediji.

Ministar je odgovarao na pitanja novinara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje je nazočio proslavi Europskog dana oživljavanja srca.

Kujundžića su upitali i misli li da će Sabor doista do konca godine ratificirati Istanbulsku konvenciju, kako je bilo najavljivano iz vlade te smatra li da taj dokument promovira rodnu ideologiju. Rekao je kako nije “upoznat s detaljima”, ali da na temelju onoga što zna Konvencija “dijelom promovira rodnu ideologiju”, ali da “o svemu treba razgovarati”.

Ministrove izjave o abortusu, nema sumnje, predstavljaju veliki pomak prema zaštiti nerođenog života u odnosu na one koje je ranije davao.

Podsjetimo, Kujundžić je svojedobno izjavljivao kako je “osobno protiv abortusa, ali i protiv zabrana”, onu uobičajenu frazu koju političari koji se deklariraju kao konzervativni vole ponavljati u ovoj zemlji. To je, manje-više, stajalište koje je iskazivao i u svojedobnoj kampanji za predsjednika RH.

Nove izjave svakako ohrabruju, posebice ako dolaze kao neka vrsta najave početka rada na novom zakonu o pobačaju za koji je zaduženo njegovo ministarstvo. Ustavni je sud, ponovimo i to, u svojoj odluci u ožujku ove godine odbio procijeniti zahtjev o ustavnosti sadašnjeg tzv. Zakona o pobačaju, ali je zatražio od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju rješenja. “Na zakonodavcu je, stoga, da uz nužne zakonodavne promjene iz naprijed navedenih razloga, u novom Zakonu odredi edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetakU okviru svoje široke slobode procjene zakonodavac je slobodan odrediti mjere koje smatra svrhovitima da se kroz edukativne i preventivne programe, primjerice uključivanjem reproduktivnog i spolnog obrazovanja, promovira spolno odgovorno ponašanje te odgovornost i muškarca i žene u prevenciji neželjene trudnoće”, pisalo je u odluci Ustavnog suda.

Znače li današnje Kujundžićeve izjave svojevrsnu najavu onoga što nas čeka u novom zakonu, tek treba vidjeti.

Ono što je sigurno jest da inicijativa Vigilarea, Prolife.hr i drugih pro-life organizacija kojom su građani poslali snažnu poruku izvršnoj vlasti već daje rezultate.

Goran Andrijanić | Bitno.net