Hrvatsko katolicko sveuciliste otvorilo svoja vrata

Hrvatsko katoličko sveučilište priredilo je u subotu 15. prosinca II. dan otvorenih vrata HKS-a. Nakon I. dana kojim se željelo predstaviti nove studijske programe psihologije i sociologije, koncepcija II. dana bila je postavljena kao uistinu smotra Sveučilišta. Time se željelo crkvenoj, društvenoj i znanstvenoj javnosti, a posebice onima koji namjeravaju iduće akademske godine upisati sveučilišne studije, pokazati kako izgleda jedan dan na HKS-u.

U realizaciji programa zdušno su sudjelovali kako profesori, tako i sami studenti. Profesori su odradili interesantna predavanja i radionice kojima su oni sami, a posebice tristotinjak jednodnevnih “slušača” jako zadovoljni. Profesori su zamijetili kako su posebice maturanti – potencijalni kandidati, kojima se nadaju kao budućim studentima bili jako zainteresirani za materiju, pokazivali interes i postavljali prava pitanja, uključivali se u raspravu, odgovarali na pitanja što je za predavače jako važno, jer dobivaju odmah i povratnu informaciju.

Specifičan obol Danu dali su i studenti koji su sami vrlo maštovito osmislili nekoliko radionica, prenoseći slušateljstvu “vjerodostojan” ugođaj same tematike. Tako su križari u radionici “Opsada srednjovjekovnih gradova – Zadar 1202.” sa svojim odijelima i filmom koji su sami napravili na osnovi filmova Kraljevstvo nebesko i Robin Hood iz 2010. bili pravi hit. Dame su bile obučene poput onih iz križarskog doba, a križari u originalnim odijelima koja su težila i više od 40 kg sa štitovima, i mačevima. Ogledno predavanje Studijskog odjela povijesti imalo je temu “Slijed srednjovjekovnog svakodnevlja”. Također su održane povijesne radionice “Pišimo zaboravljenim pismima”, “Tajne zelje faraona”, “Od obrane do napada – Hrvatska vojska 1991.”, “Gladijator – rimska bitka, Hollywood i stvarnost”, “Nova snaga u povijesti – žene u modernom dobu”, “Šetnja rubom mašte i stvarnosti – Marija Jurić Zagorka” i “Na dan živi, živi rad!”

Studijski odjel psihologije predstavio se oglednim predavanjem “Psihologija i parapsihologija – gdje počinje znanost?” te radionicama “Kreativno komuniciram sebe, kreativno slušam tebe”, “Što ako nitko ne kupi tramvajsku kartu? Sukob i suradnja među pojedincima i grupama” i “Zašto imamo jedna usta, a dva uha”.

“Od sumraka do zore – Kako se formirao današnji pojam vampira?” bila je tema oglednog predavanja Studijskog odjela sociologije, a radionice su bile naslovljene “Kreativno komuniciram sebe, kreativno slušam tebe” i “Kako se istražuje društvo?” Studenti su rado pokazali i svoje radove te posjetitelje proveli kroz kulinarski vremeplov s hrvatskim tradicijskim kolačima.

Tijekom cijeloga dana sveučilišna kapelica bila je mjesto molitve, kako one osobne, ali i zajedničke na latinskom i staroslavenskom jeziku. Kraćim zvučnim zapisima stavljeni su naglasci i na pojedine dijelove Katekizma Katoličke Crkve u duhu Godine vjere. Ljubitelji klasične glazbe imali su prilike u kapelici nazočiti podnevnom koncertu učenika Srednje glazbene škole “Blagoje Berse”. Na informativnim štandovima budući studenti mogli su dobiti podrobne informacije o upisu u sljedeću akademsku godinu 2013./2014. (ika/bitno.net)