F3

U predvečerje svetkovine Svih svetih, 31. listopada, 500-injak hrvatskih branitelja i vjernika okupilo se u zagrebačkoj katedrali na molitvi krunice Blažene Djevice Marije, koju su predvodili pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić i mons. Ivan Šaško, a predmolili branitelji, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Posebno molimo za hrvatske branitelje. Ovdje smo s njima povezani na osobit način, baš kao što je u toj povezanosti prepoznatljiva krunica. Oni su je nosili i molili u najtežim danima obrane Domovine i nisu je zaboravili”, rekao je biskup Šaško u kratkom nagovoru prije početka molitve. Dodao je da krunicu mole i branitelji u svojim domovima, kao i oni koje je “nevolja i zabrinutost za Domovinu izvela na hladnoću zagrebačkih ulica”.

F1

Mi u poniznosti, kako je istaknuo biskup Šaško, zahvaljujemo Bogu za svaku njihovu žrtvu iz ljubavi, i prošlu i sadašnju. “Naš narod osjeća kad treba kleknuti, kada biti u molitvi pred Bogom da bi Njegov Duh govorio po nama vjernicima”, naglasio je biskup.

Podsjetio je na susret s hrvatskim braniteljima prije nekoliko dana, ali i na rečenicu koju je tom prilikom čuo: „Oče biskupe, trebamo moliti i za svoje neprijatelje”.

Tko tako razmišlja i tako živi, gradi na čvrstoj stijeni. Tu rečenicu nije rodila ni politika ni materijalni interesi – zaključio je biskup Šaško.

Po završetku molitve krunice branitelji su sa sobom odnijeli svijeću s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, koja je u podnožju procesijskoga križa gorjela za vrijeme molitve. “To je svjetlo uvijek razgonilo tamu i okupljalo hrvatske vjernike, povezivalo ih i čuvalo u Božjem Duhu. (…) Dragi hrvatski branitelji, ponesite svojoj i našoj braći i sestrama ovu svijeću i kao plamen našega svjetla,naše molitve i naše spremnosti da se zauzmemo za dobro”, poručio je za kraj biskup Šaško.

Zagrebačka nadbiskupija | Bitno.net