Svečanim misnim slavljem u 18 sati jučer je posvećena Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu. Time je Knin, nakon 1775. godine, po prvi put dobio novu katoličku crkvu.

Obred posvete predvodio je biskup šibenski mons. Ante Ivas, a ključ crkve simbolično mu je predala kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Biskup Ivas se obratio vjernicima, kojih je u crkvi i ispred crkve bilo oko dvije tisuće, upozorivši ih da imaju veliku odgovornost.

“Čovjek je hram u kojem Bog želi prebivati. Kakva strašna odgovornost. Hram iz kojega Bog želi djelovati u svijetu, u našim obiteljima, u našoj domovini”, kazao je biskup i posebno se osvrnuo na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana hrvatskih branitelja i 20. Obljetnicu VRO Oluja.

“Sutra ćemo ovdje na kninskoj tvrđavi podignuti pobjednički barjak u spomen i zahvalu svim našim vođama, na čelu s Franjom, našim prvim predsjednikom i svim braniteljima koji su svoju krv i živote žrtvovali za dostojanstven i slobodan život svih žitelja slobodne domovine Hrvatske. A mi danas evo ovdje podižemo kraljevski barjak, križ našega spasitelja Isusa Krista” rekao je biskup Ivas.

U veliki projekt gradnje crkve Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u suradnji sa Šibenskom biskupijom i Gradom Kninom krenula je 25. rujna 2011. godine, a naslov „Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta“ crkva nosi po praliku “Gospe Velikog Zavjeta”, najstarijem poznatom liku Gospe u hrvatskom narodu, pronađenom u Biskupiji kod Knina.

Arhitektonsko rješenje crkve osmislio je Jerko Rošin, a interijer Ante Vrban. Izvođač radova bila je tvrtka Graditelj svratišta. Crkva ima 1100 sjedećih mjesta i jedna od najvećih u Hrvatskoj. Sagrađena je sredstvima hrvatske Vlade, Hrvatske biskupske konferencije, Franjevačke provincije presvetog otkupitelja, Grada Knina i brojnih donatora.

Inače, kninska župa obuhvaća četiri važna mjesta u starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti: Biskupija, Kapitul, Kosovo i Knin, a vanjski izgled crkve spaja povijest tih četiriju značajnih lokaliteta, koji su zalog identiteta budućih generacija.

Riječ je o jednom od najvećih hrvatskih sakralnih objekata, čija je glavna crkvena dvorana površine oko 780 metara četvornih te prima oko tisuću ljudi. Nakon što je crkva posvećena, u srijedu će u njoj misu za vjernike predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U Kinu će se u srijedu, 5. kolovoza održati središnja proslava 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na kojoj će sudjelovati cijeli državni vrh.

Narod.hr | Bitno.net